Debattinnlegg:

Debatten rundt tilrettelegging for næringsutvikling her i Lindesnes har ført til påstander om at vekst og utvikling for sjørettet industri fører til fall for turistnæringen. Dette ble gjort blant annet fra deler av turistnæringen ved representantene fra Alti, Tregde Feriesenter og Adventure Norway i Lindesnes Avis 4. mai. Vi mener det er påstander bygget på et svakt faktagrunnlag.

Har utviklingen av Strømsvika ført til fall i turisme? Hvor redusert ble turismen i Mandal da Gismerøya ble bygget ut? Eller i Lindesnes da GE Healthcare ble bygget ut? Hvilke ringvirkningsanalyser baseres det på, når det sies at reiselivsnæringen vil tape om vi utvider et allerede eksisterende næringsområde, slik reguleringen av Sodevika handler om?

Kommunen vår har utrolig mange kvaliteter når det gjelder turisme, fra øst til vest og nord til sør. En utvidelse av et eksisterende industriområde, både under utarbeidelse og ved etablert virksomhet, vil ikke true vår attraktivitet som reiselivsdestinasjon. Vi har lange og stolte tradisjoner innen både industri og reiseliv. Vi har verdensledende industri og vi er en nasjonal reiselivsdestinasjon. Det jobbes hele tiden med «å strekke ut» sommersesongen, for å sikre økt verdiskaping. Det var hovedargumentet for å skape Skalldyrfestivalen.

For oss er det enkelt. Vekst i antall industriarbeidsplasser fører til vekst i andre bransjer.

Men det er også en annen viktig sammenheng: et næringsliv i vekst, spesielt når det gjelder industri, skaper store ringvirkninger lokalt. Hva skjedde da Umoe Mandal fikk kontrakt på MTB-ene?

Industriell vekst fører både til flere arbeidsplasser lokalt og til flere som er her midlertidig, gjennom innleie og prosjekt. Som igjen fører til økt bruk av overnattingssteder, av serveringssteder, av handel og av kulturtilbud utenom sommersesongen. Er ikke dette også et stort potensial for å få flere til å tilbringe ferien her? Det er for oss i Lindesnes Arbeiderparti klart at industriell vekst i Lindesnes vil ha positive ringvirkninger for vårt næringsliv. Da må vi legge til rette for det. Det vil være et viktig grep for å sikre andre næringer, som reiselivsnæringen, bedre muligheter utenom sesong.

Analyser viser at en ny industriarbeidsplass betyr fire til fem nye arbeidsplasser. Lokalt sysselsetter industrien omtrent like mange personer som varehandel, inkludert salg og reparasjon av motorvogner, og overnatting- og serveringsvirksomhet til sammen. Bygge- og anleggsvirksomhet er vår nest største bransje.

SSB tall fra 2022 viser at vi hadde 54 virksomheter innen industri, 168 virksomheter innen bygg- og anlegg, 186 innen varehandel, inkludert salg/reparasjon av motorvogn, og 45 innen overnattings- og serveringsvirksomhet. Hoveddelen utgjøres av det som er definert som Små bedrifter. Industri er størst i antall ansatte, men størst antall bedrifter finner vi innen de andre områdene. Innen industri og bygge- og anleggsvirksomheten har nesten 90 prosent av de ansatte full stilling, for varehandelen er tallene cirka 56 prosent, mens det innen overnatting og servering er 63 prosent som har full stilling. Varehandel, overnatting og servering er viktige bransjer for at våre unge skal få sin første jobberfaring, gjennom deltid og sommerjobber ved siden av skole.

For oss er det enkelt. Vekst i antall industriarbeidsplasser fører til vekst i andre bransjer. Reiselivsnæringen er nevnt. Men når en ser på bredden i vårt næringsliv, hva vil flere arbeidsplasser, og økt tilflytting, bety for bygge- og anleggsbransjen? Hva vil det bety for rekruttering til våre viktige velferdstjenester? Hva vil det bety for vår lokale handelsnæring at vi får flere innbyggere? Hva vil det bety for de statlige overføringene til kommunen, hvor mye er styrt av folketallet? Hva vil det bety for å inkludere flere i ordinært arbeid? Så til Thilesen vil vi si: Å legge til rette for fremtidige arbeidsplasser er viktig for å sikre dagens arbeidsplasser. Vi må gjøre både og.

Lindesnes Arbeiderparti vil ha kommunen i en positiv spiral. For oss betyr tilrettelegging for industri og næring en satsing på flere arbeidsplasser, som vi vet vil føre til flere i arbeid, og øke mulighetene for økt tilflytting. Det vil bety flere oppdrag for vår bygg- og anleggsbransje og økt bruk av vår handelsnæring. Som igjen betyr flere i arbeid. Det gir også mulighet for styrking av andre bransjer, som for eksempel finans.

Det er derfor vi mener vi må gjøre det vi kan for å sikre oss nye etableringer, spesielt i den tiden vi står i nå. Det som skjer de neste syv til ti årene gir oss store muligheter for at vi kan bli den delen av landet hvor nye næringer etableres. Etableringer som vil være med oss i lang tid fremover. Vi vil ha en forutsigbar kommune som tar del i det grønne skiftet og legger til rette for fremtidens arbeidsplasser ved å satse. Da øker vi attraktiviteten blant unge som kan tenke seg å flytte til Lindesnes, og styrker vårt eksisterende næringsliv.

Det er dette som veier tyngst for oss i saken om regulering av Sodevika.

Kommunestyregruppa i Lindesnes Arbeiderparti