Ofte spørres det hva vi skal leve av etter oljen. Et av svarene er havvind, som kommer til å gi tusenvis av arbeidsplasser på Sørlandet, deriblant i Mandal.

Ikke bare vil våre barn og barnebarn ha en jobb å gå til, i Sodeviga og andre steder i Mandal og på Sørlandet, de vil også være stolt av å arbeide med fornybar energi – i en verden som forhåpentligvis håndterer og motvirker klimaendringene som dagens generasjon voksne i stor grad har skapt.

Norge har omsider fått øynene opp for å utnytte energien som ligger i vinden som blåser. Europa ligger langt foran oss, men nå kommer en storstilt satsing på havvind. Det kan innebære et industrieventyr for Sørlandet.

En rekke nasjonale og internasjonale selskaper har gått sammen i ulike konsortier for å by på rettighetene til å bygge en vindpark i området som heter Sørlige Nordsjø II og som ligger nærmest Sørlandet. Mange av konsortiene ser på Mandal som et høyaktuelt område for sammenstilling av vindturbiner. Landsdelens samlede satsing på havvind, og arealene som stilles til rådighet for sammenstilling i Mandal, Lyngdal og Farsund, gjør det ekstra interessant å komme hit.

Om Mandal skal bli en norsk hotspot for havvind, vil det bety enormt for utviklingen av industriarbeidsplasser i Mandal – og det vil ha store ringvirkninger for byens næringsliv og utvikling av byen og regionen.

Havnearealer er den største flaskehalsen for utvikling av havvind i nordsjøbassenget. Norge har gode forutsetninger for å tilby havner for norsk og europeisk vindindustri. Mandal er en av disse potensielle havnene.

Erfaring fra europeiske havner viser at det vokser fram ny industri i områder hvor man sammenstiller havvindturbiner. For Norge vil fremvekst av nye arbeidsplasser innen fornybar energi være en forutsetning for å opprettholde sysselsettingen i en nær fremtid hvor det er forventet nedgang i andre industrier.

Sørlandet har verdensledende bedrifter som allerede har havet som sin arbeidsplass, og som er vant til å finne nye, smarte måter å gjøre ting på. Norsk leverandørindustri har vist en utrolig og vedvarende evne til å finne mer kostnadseffektive løsninger som bringer industrien framover. Det samme kommer til å skje innen havvind.

For sørlandske leverandører er havvind et stort marked og en spennende mulighet for en industri som er i bevegelse fra olje og gass til fornybar energi i havet.

Store endringer kommer aldri uten debatt. Heldigvis. Vi skal ikke bare lovprise fordelene ved store endringer, men også være oppmerksom på ulempene de medfører. I Mandal har debatten om utbygging av Sodeviga vært både grundig og følelsesladet. Vi tror ettertiden vil vise at det var riktig for Mandal å satse på havvind gjennom å tilrettelegge for industriutbygging i Sodeviga. Vi tror barna og barnebarna vil tolke det som et grep som dagens generasjon voksne tok for å rette opp i noen av de feilene de begikk.

La oss være regionen som skaper arbeidsplasser og tar en aktiv del i det grønne skiftet.

Rune Klausen, prosjektleder Fremtidens Havvind Tom Fidjeland, administrerende direktør i GCE NODE