Debattinnlegg:

I 2012 var det områderegulering for Strømsvika - Sodevika i Mandal bystyre. I sakspapirene kunne man lese at rådmannens forslag til vedtak la opp til store endringer i forhold til dagens bruk. Man ville tilrettelegge for sjørettet industrivirksomhet i Sodevika og Strømsvika, samtidig som man skulle utvide eksisterende industriområder. Det stod tydelig at vedtaket ville føre til problematikk knyttet opp mot støy, visuelle endringer i landskapet og økt trafikk. Til tross for dette, stemte disse partiene FOR dette; Venstre stemte for, Fremskrittspartiet stemte for, KrF stemte for, Ap stemte for, Høyre stemte for, Senterpartiet stemte for.

Kun to partier stemte MOT - Miljøpartiet De Grønne og SV. Etter å ha sittet i kommunestyret i 8 år kan man stadig bli overrasket over at velgerne tilsynelatende ikke får med seg hva slags politikk partiene de stemmer på, har jobbet frem i kommunen. Og så har vi partiene som vingler fra høyre til venstre gjennom historien og stadig endrer mening. Folket har nå fått de politiske partiene de selv har valgt frem og som styrer kommunen og stemmer slik de har gitt til kjenne at de ville.

Miljøpartiet De Grønne reagerer nå kraftig på hvordan man går videre med planene for Sodevika og vil realisere en fullstendig rasering av naturområdet midt i Mandals flotte skjærgård. Naturen her og i kyststrekningen rundt har stor verdi for alle innbyggerne og for alle som er glade i å være aktive ute. Naturopplevelsene i områdene vil forringes kraftig på grunn av den voldsomme nedsprengingen, og de betydelige støyplagene vil vare i mange år. I tillegg kan man tenke seg at rystelser og bråk kan føre til skade på det som lever under vannflaten i områdene rundt også, fisk og annet.

Å ta noe av indrefileten av skjærgårdsidyllen vår er ikke bærekraftig. Det er ikke bra for de fastboende, eller for dem som ønsker å besøke vår vakre kommune. I kommuneplanen til Lindesnes står det at Lindesnes skal jobbe for å være et bærekraftig reisemål. Vil en lang anleggsperiode og driftsperiode påvirke reiselivet i kommunen negativt?

Det vi heller må gjøre, er å legge til rette for at kommunen kan utvikle andre typer næring som ikke kommer i konflikt med innbyggernes rett til å ikke bli plaget med kraftig støy i flere år og som heller ikke kommer i konflikt med naturinteressene. Vi må bruke den største ressursen vi har: en velutdannet befolkning som kan være kreative og utvikle nye næringer som spiller på lag med kommunens fortrinn, som videreutvikler det næringslivet vi alt har og som tenker ut nye bærekraftige næringsmuligheter.

Lindesnes MDG har for eksempel kjempet iherdig for trebyggeri i kommunen. Det førte til at de to største byggeprosjektene i kommunal regi forrige valgperiode ble bygget med utstrakt bruk av tre fra produsenter på Agder, noe de ikke opprinnelig hadde tenkt før MDG foreslo det. Vi har også som eneste parti krevd fokus på vedlikehold av kommunens objekter (vannsystem/ ledningsnett, veier, bygningsmasse osv.) Det har ikke noe annet parti gjort, og vi skaper arbeid innen flere næringer samtidig som vi tar vare på det kommunen har ansvaret for. Så er det ikke opp til ett parti å tenke ut hvor arbeidsplassene i kommunen skal komme fra. Det er innbyggernes ansvar å være med å skape bærekraftige arbeidsplasser.

MDG vil før sommeren fortsatt stemme mot planene om å rasere Sodevika når saken skal behandles i kommunestyret.

Elisabeth Lindland, Lindesnes MDG

Naturopplevelsene i områdene vil forringes kraftig på grunn av den voldsomme nedsprengingen.