Debattinnlegg

«Tillit er den mest sentrale verdien i et godt lokaldemokrati. I et demokrati er det dere som folkevalgte som tar beslutninger på vegne av innbyggerne. Derfor er tillit fra innbyggerne et grunnleggende vilkår for et godt demokrati». (Kommunesektorens organisasjon (KS) Folkevalgtprogram 2019-2023).

Med utgangspunkt i dette sitatet vil vi vende blikket mot de folkevalgte i Lindesnes kommune. De som vi forventer skal stå tett på «folk flest». De som har fått vår tillit og som vi forventer skal vise oss hva denne tilliten betyr i praksis. I spissen for de folkevalgte står ordføreren, som hele kommunens «hovedtillitsvalgt».

I et levende demokrati gis innbyggerne innflytelse over eget liv gjennom brukermedvirkning, høringsinnspill og lokal medvirknings - og samskapingsprosesser der innbyggerne tas med på råd, og deres initiativ er ønsket.

I saken om Sodevika har kun de formelle krav til høring og innspill i planprosessen vært gjennomført. Det som har manglet til nå er en konstruktiv dialog mellom innbyggere og de folkevalgte. Den øredøvende taushet fra de 38 folkevalgte og den måten ordfører Even Tronstad Sagebakken har forhåndsprosedert nedsprengning på, er blant annet en viktig årsak til det folkeopprør, som vi ser i saken om Sodevika. I tillegg står næringssjefen i Lindesnes kommune, Kjell Rune Olsen, fram på samme måte i Lindesnes avis: «Sprengingsarbeidet i Sodevika må komme fort i gang». Dette forfektes før konsekvensutredningen (KU) foreligger.

Uten tillit til de folkevalgte fungerer ikke demokratiet. At meningsdannelsen er fri, og debatten om politiske spørsmål er åpen og inkluderende, er en viktig side ved demokratiet.

Tatt i betraktning at saken om Sodevika sannsynligvis er en av de mest omtalte og kontroversielle som noen av de tre sammenslåtte kommunene har fått på bordet, er det urovekkende uttalelser «hovedtillitsvalgt» Tronstad Sagebakken kommer med til Lindesnes avis. På spørsmålet om det er krevende å jobbe med planer når mange er og har vært kritiske, svarer ordføreren «Her holder man seg til saken. Dette er som en hvilken som helst annen planprosess. Krevende er ikke riktig ord i det hele tatt».

En sak som til de grader engasjerer og opptar mange tusen innbyggere i kommunen bør møtes på en langt mer åpen, respektfull og lyttende måte, både fra ordføreren, de øvrige folkevalgte og næringssjefen.

Det handler om å ville forstå innbyggernes perspektiv. Det handler også om å kjenne på hva innbyggerne følelsesmessig opplever, og ikke minst vilje til å forstå hva som innbyggerne forventer av handling. Hvis dette ikke skjer svekkes tilliten til de folkevalgte.

Herbjørn Pedersen, Skjernøy