Debattinnlegg

«Stort engasjement, men til hvilken nytte?»

Dette var tittelen på Lindesnes avis sin leder torsdag 10.10.2022. Leder kommenterer her de to folkemøtene som har vært i forbindelse med fremtidens helsetilbud og fremtidig bruk av Klevefjorden.

Først vil jeg si at vi tar til oss det leder kommenterer om informasjon og folkemøter knyttet til vårt fremtidige helse- og omsorgstilbud. Endringene og utfordringene vi skal løse har ingen generasjoner før oss stått i, og vi er nødt til å gjøre tiltak nå for å klare å gjør dette på riktig måte. Her ser vi at å være bredt ute med informasjon, både i forkant og etterkant av store avgjørelser, er viktig.

Når det gjelder lederens kommentarer om prosessen i Sodevika, mener jeg leder tar feilkommentar. Kommunedelens arealplan er styrende for hvordan vi vil bruke våre arealer, og hva som kan gjøres der. 13.09.2012 ble områdereguleringen av planen «Strømsvika-Sodevika» vedtatt. Det hadde vært en bred prosess i forkant. Det kom også klager i etterkant av vedtaket. Fylkesmannen opprettholdt Mandal bystyre sitt vedtak. Her falt avgjørelsen for hva området skulle disponeres til.

I hver kommunestyreperiode rulleres kommuneplanens arealdel. Dette er omfattende prosesser, hvor det er høy grad av medvirkning. Her er det klare føringer for medvirkningsarbeid i plan- og bygningsloven.

Da kommuneplanens arealdel ble rullert, og ny arealdel ble vedtatt i september 2015, ble områdereguleringene for Strømsvika-Sodevika videreført.

I januar 2019 var det igjen sluttbehandling og vedtak av kommuneplanens arealdel. Dette også etter en omfattende prosess, hvor innbyggere og aktører kunne komme med innspill til planen, som f.eks. å endre formålet til områder i planen.

I den vedtatte planen står det følgende på side 7 i planen:

«Kommunens store satsing på sjørettet industri skjer i området fra Strømsvika i nord til Sodevika i sør. Kaiområder i Strømsvika inngår i planene. Sammen med Jåbekkindustriområde utgjør det omtrent 1.400 dekar regulert havne- og industriområde.»

Dermed sa også det siste bystyret i Mandal at dette området er viktig for utviklingen av sjørettet industri. I forbindelse med utarbeidelse av kommuneplanen for nye Lindesnes, ble det vedtatt at eksisterende arealplaner fra de tidligere kommunen skulle videreføres for neste periode. Disse er gjeldende for vår arealbruk i dag.

Områdereguleringen ble vedtatt i 2012. Etter det har det vært to store prosesser knyttet til kommuneplanens arealdel. Disse var i 2014/15 og 2018/19. De to siste bystyrene i Mandal har vært tydelige på hva Strømsvika-Sodevika skal brukes til. Det nye kommunestyret har vedtatt det samme. Arbeidet med kommuneplanens arealdel er omfattende prosesser, slik at vedtakene står seg. Det er særdeles viktig med tanke på forutsigbarhet for ulike aktører, deres planer og eventuelle investeringer.

Etter at BG ba om oppstartsmøte med kommunen tidlig i 2022, og spesielt etter oppslaget i Lindesnes avis 10.02.2022, har leserinnlegg og engasjement i stor grad gått på at en ønsker annen bruk av området, enn det som er bestemt. Den diskusjonen var i forkant av planbehandlingen i 2012, og den kunne vært tatt i forbindelse med rullering av kommuneplanens arealdel i 2015 eller i 2019.

Nå skal vi behandle detaljregulering, som er i tråd med områderegulering. Informasjon om prosess og innhold i planer kan vi ikke behandle før regulant legger frem planprosess og sender sine planer til behandling. Det var klart nå. Derfor kom møtet nå. Akkurat slik det skal gjøres. For å få en god reguleringsplan, er det viktig at folk engasjerer seg og kommer med innspill. Det er dette jeg som ordfører oppfordrer sterkt til, slik at en får belyst alle momenter i forbindelse med regulering.

Til slutt. Det skjer ekstremt mye innen havvind for tiden, og det skjer ekstremt fort. Derfor var det også et behov for å informere om hva som skjer både internasjonalt, nasjonalt og lokalt, slik at folk har et godt bilde av all den aktiviteten som nå er i gang, og skal settes i gang.

Even Tronstad Sagebakken, ordfører Lindesnes