Debattinnlegg

Utdanningsforbundet Lindesnes fikk torsdag besøk av Stortingspolitiker og fungerende leder for Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, og Elisabeth Lindland som er folkevalgt for MDG i Lindesnes kommune. Hun er også nasjonal, skolepolitisk talsperson for MDG. De ønsket et møte med Utdanningsforbundet Lindesnes for å snakke om streiken og om skolepolitikk. Eivind Albrektsen, tillitsvalgt på Frøysland skole og Lokallagsleder Anita Tronstad hadde en god samtale om barnehage og skolepolitikk, hvor vi fikk belyst vår bekymring for dårlig kommuneøkonomi, og hvilke utfordringer det får for hele oppvekstsektoren i Lindesnes når vi nå står foran krevende innsparingstiltak, og det foreslås kutt i budsjettene.

Utdanningsforbundet er svært godt fornøyd med kommunepolitikerne i Lindesnes som i juni enstemmig vedtok å bevilge 10 millioner kroner til nye skolebøker. Kostnader til skolebøker og materiell må legges inn i skolebudsjettene, slik det er i dag går det meste av budsjettene til lønn. Skal alle barn og unge gis like muligheter til å gjennomføre grunnskole og videregående opplæring, kreves det økt bemanning av kvalifiserte lærere med høy faglig og pedagogisk kompetanse i barnehager og skole. Vi må ha økt bemanning i hele barnehagens åpningstid, vi må ha bedre bemanning i skolene for å kunne jobbe med tidlig innsats, og vi trenger økt ledelsesressurs i barnehager og skoler for å beholde våre dyktige ledere. Staten må bevilge mer penger til kommunene for å kunne drive gode barnehager og skoler av høy kvalitet.

Leder av MDG var tydelige på at de gav lærerne full støtte i streiken, og håpet på en snarlig, god og langsiktig løsning. Lærerne skal ikke tape lønnsutvikling slik de gjør i dag.

En nylig publisert pressemelding fra Utdanningsforbundet viser at 70 prosent av befolkningen i landet støtter lærerstreiken. Respons Analyse har gjennomført en stor undersøkelse hvor 1040 personer fra hele landet var med i undersøkelsen. Det viser at mange deler vår bekymring for utviklingen i skolen. Flere fagorganisasjoner, blant annet Norsk Ergoterapeutforening, Forskerforbundet og Politiets Fellesforbund har uttrykt støtte til lærerstreiken.

Denne streiken er viktig både for lærerne og for elevene. Skal dere satse på elevene, må dere satse på lærerne. Hver femte lærer som underviser i skole mangler lærerutdanning, for tredje år på rad går søkertallet til lærerutdanningene ned, og lærerne har vært lønnstapere seks år på rad. Lærernes status må løftes, og vi krever lønn som er konkurransedyktig med andre yrker med tilsvarende lang utdanning. Det er i dag ca 40 000 lærere som har valgt å gå over til et annet yrke. Skal vi få dem tilbake i skolen, må vi få bedre lønns- og arbeidsvilkår.

Utdanningsforbundet får støtte fra partiene MDG, SV og Rødt. Vi ber om at andre politikere melder seg på. Som politikere har dere et ansvar, dere er våre arbeidsgivere. Det er dere som skal bestemme hva KS skal mene, ikke motsatt. Formannskapene over hele landet sendte i vinter inn svar til KS, som skulle gi KS et mandat inn mot lønnsforhandlingene, viktige spørsmål ble besvart. KS trikser med tall og Utdanningsforbundet er uenig med KS i deres tall og statistikker. Hver fjerde fylkeskommune oppgir at det er vanskelig å rekruttere lærere. Det mangler ca 16 400 undervisningsårsverk i norsk skole, og det er Utdanningsforbundet og KS enige om. 1 av 5 lærere som underviser i skolen har ikke godkjent lærerutdanning. Det er alvorlig og burde bekymre KS. Vi skal faktisk både utdanne og danne fremtidens borgere.

MDG gir lærerne full støtte i streiken. Det setter vi stor pris på. Vi ber alle lokalpolitikere om å være med å løse denne konflikten. Dere kan be KS om å gå tilbake til forhandlingsbordet. Da vil våre lærere og elever komme tilbake til skolen.

Med vennlig hilsen

Anita Tronstad, lokallagsleder, Utdanningsforbundet Lindesnes