En uferdig detaljregulering av Sodevika havn og industriområde i Lindesnes kommune ble vedtatt av kommunestyret 15. juni. Den kan stoppes. Hvorfor kommunen kunne stemme over en uferdig plan er det mange som lurer på.

Statsforvalterens sier i sin høringsuttalelse om Sodevika:

«Statsforvalteren mener planforslaget er i strid med nasjonale mål for ivaretakelse av naturmangfold, nasjonale retningslinjer om henholdsvis støy og støv, nasjonale mål om jordvern og nasjonale mål om nullvekst i personbiltrafikken».

Statsforvalteren har ikke opphevet alle de fem innsigelsene som ble sendt. Virkninger av støy og samlet virkning av støv og støy i området er ikke avklart. Heller ikke geotekniske avklaringer knyttet til utfylling i sjø.

Statsforvalteren sier videre:

«Det marine naturmangfoldet er kun kartlagt, men konsekvensene av tiltaket er ikke utredet. Ønsker å unngå at løsmasser sklir ut i fjorden, dette kan ikke løses med bestemmelser, men med avklaringer. Det essensielle er at det skal være gjennomførbart. Det er registrert mye viktig naturmangfold i området, som vil bli ødelagt ved utbygging. Det må i konsekvensutredningen * de lokale, regionale og nasjonale virkningene av tiltaket. Alle detaljer rundt den konkrete arealbruken skal være avklart ved detaljregulering, og dette er grunnlaget for innsigelsen». Sitat fra møtet mellom Lindesnes kommune og Statsforvalteren 05.06.23. (*Vi antar at «redegjøres for» er uteglemt).

Vedtaket i kommunestyret vil bli anket til Statsforvalter av enkeltpersoner, organisasjoner og politiske partier. En ber også om lovlighetskontroll. Det er stor optimisme med tanke på å få stoppet nedsprengning av Sodevika, når en ser at Statsforvalteren stopper reguleringsplaner som ikke er bærekraftige. Nylig signaliserte Statsforvalteren (Fædrelandsvennen 31.05.23) at hun vil sette en stopper for det meste av den planlagte utbyggingen av Hamrevann i Kristiansand.

Det samme vil Statsforvalteren gjøre med en rekke andre utbygginger, som hytter ved sjøen, næringsområder på heia og boliger i utkanten. De må droppes og naturen må bevares. «Tilgangen til natur er begrenset, og vi kan ikke fortsette å forbruke natur i den størrelsesorden vi har gjort til nå», sier Statsforvalter Gina Lund til Fædrelandsvennen. Hun henviser bl.a. til Montrealavtalen og sier at Norge har forpliktet seg til å sikre at det ikke bygges ned natur i samme omfang som tidligere.

Det er sannsynlig at det også er store utfordringer når det gjelder ekspropriasjoner i Sodevika / Homsvika. Utbygger eier bare 40 prosent av regulert område på 300 dekar. Cirka 180 dekar må derfor eksproprieres. Dette er det ikke tradisjon for i de partier som stemte for nedsprengning av Sodevika. Eiendomsretten står svært sterkt, både i Senterpartiet, i Høyre og Fremskrittspartiet. Når det ikke engang er et konkret formål med området er det rimelig å anta at ekspropriasjon blir uaktuell. Mange mener også et nytt kommunestyret, med ny sammensetning kan bidra til å stoppe Sodevika-prosjektet.

Fylkeskommunen sier at det er mangelfulle utredninger på flere områder, og viser spesielt til manglende konsekvensutredning for kulturmiljøet Kleven – Skjernøysund. Saken bør derfor utsettes, sa fylkeskommunen.

Samlet er det sendt inn 270 merknader til detaljreguleringen fra privatpersoner, organisasjoner og offentlige etater. De aller fleste er kritiske til detaljreguleringen, og vil bevare naturen. De mener reguleringen er et hastverk. Privatpersoner og de fleste organisasjoner har ikke fått svar på sine merknader og de spørsmål som er stilt. En nedsprengning vil få store støy – og støvkonsekvenser lang ut over nærområdet til Sodevika. Vi snakker om at 5- 6 000 mennesker vil bli plaget i ulike grad over mange år. Det innebærer redusert livskvalitet og verdiforringelse av hytter og hus.

Naturvernforbundet har dokumentert at Strømsvika, som ligger innerst i Klevefjorden er et økologisk katastrofeområde. Området ligger 700–1000 meter fra Sodevika og nedsprengningen startet her i 2015. Det pekes på at den samme økologiske katastrofe kan skje i Sodevika, da med spredning til hele Klevefjorden, som er en laksefjord. I tillegg vil gyteområdet for torsk i Nordfjorden kunne påvirkes, både av sprengningen og avrenningen til sjø. Uttaket av stein i Sodevika er beregnet til 16 millioner tonn. Til sammenligning er det beregnet tatt ut cirka fire millioner tonn i Strømsvika siden 2015. Avrenningen og forurensningen fra Sodevika vil kunne bli betydelig verre enn i Strømsvika, og iflg. opplysninger kunne pågå i 15–20 år, avhengig av tempo i uttak.

Det er nå stor aktivitet og høy sakskompetanse hos de som nå arbeider med å få stoppet nedsprengningen av kystnaturen i Mandals skjærgård. Siste ord er ikke sagt. Hver stein skal snues. Vi har tro på fornuften og at klokskapen hos Statsforvalter skal bidra til å stoppe en detaljregulering, som ikke er bærekraftig. Vi har også fått inn tilleggskompetanse som skal jobbe med å stoppe den uopprettelige skade på naturen, som nedsprengningen vil innebære.

For Arbeidsgruppa i La Sodevika leve

Herbjørn Pedersen

Jan Terje Nielsen

Knut Riple