Leserinnlegg

Jeg slo på TV-en for å se hva programmet «Demenskoret» var for noe. Jeg ble sittende, klikket meg inn på nett-TV, og ble fortsatt sittende. Den ene episoden etter den andre. Måtte bare se det ferdig. Dirigent Kim Wigaard leder en øvelse med Demenskoret på Nordre Skøyen Hovedgård i Oslo.

Sjelden at en TV-serie berører så sterkt. Fra første sang, fra første anslag på pianoet, fra første bevegelse fra dirigenten var gløden og gleden der. Hvilken umiddelbar effekt! Og for en flaks at kormedlemmene kunne de fleste sangene.

Jeg tror de vokste opp med sang. På skolen. I koret. I en eller annen forening. «Før» sang man jo «alle steder.» Hvor synges allsanger i våre dager? Satt litt på spissen, stort sett i kirka, på bedehus og muligens fortsatt noen slagere i arbeiderbevegelsen?

Så når «det nye demenskoret» skal opptre om 10-15 år er jeg redd for at deltakerne ikke kan sangene. Færre synger, men flere får demens.

Mandal har en deltaker i årets Melodi Grand prix, Maria Celin. Det er så kult.

I intervjuet i Lindesnes avis sier hun mye klokt, blant annet: – I en vanskelig skolehverdag, ble scenen mitt fristed. Enkelte lærere på Ime og kulturskolen så meg. Det betydde alt. Jeg brenner for at det kunstneriske skal få en enda større plass i skolen.

Hun snakker om lærere og kulturarbeidere som blant annet dyrket sangen og musikken.

Altså, mer kunst, kultur, sang og musikk i skolen. Og ikke bare i musikktimene eller valgfag, men hver dag i vanlige timer. Klassikere og nyere ting. Det må synges. Og lærerne må begynne å synge igjen. Før sang lærere som overhodet ikke kunne synge, men de sang, og jeg tror det hadde sin effekt.

I Lindesnes kommune, og andre kommuner, er man opptatt av «standarder og rutiner» for det ene og det andre. Kommunen bør snart, i vedtaksform i kommunestyret, sette en standard for sang i alle kommunale sammenhenger. Det bør også vedtas at det til enhver tid er nystemte piano i alle kommunale forsamlingsrom. For å ta det helt ut bør kommunen bli den første i Norge som ansetter en allsangkoordinator, hvis oppgave ikke er å klapre på PC på kontoret, men være ute i alle kommunens virksomheter og bidra til at sangens kraft realiseres.

Geir Lauvdal