Fordi de unge bryr seg om trygghet. De bryr seg om mer frihet. De bryr seg om BSU og boligmarkedet de skal ta del i. De bryr seg om fritt skolevalg og fraværsgrense. De bryr seg om fornuftig økonomistyring. De bryr seg om framtiden sin.

Og ungdommen synes ikke sosialistene har løsningene. Foruten SV, gikk alle de røde partiene tilbake. MDGs målgruppe vendte dem ryggen og «ørnen» Ap datt raskere i bakken enn du kan si 17 prosent.

På Mandal vgs. har Ap falt med 13,5 prosent fra sist det var skolevalgkamp i et lokalvalgsår. I tråd med de nasjonale resultatene øker H og FrP med hhv. ca. 21 og 15 prosent fra 2019. To partier med høyst aktuelle ordførerkandidater. Jeg tror det er fordi de unge savner tydelige stemmer som tar dem på alvor.

Fra årets ungdomskommune til juridiske vurderinger

De siste årene har vi alle vært vitne til utfordringer BU har hatt med å nettopp bli tatt på alvor. Snart er det fire år siden gamle Mandal kommune ble kåret til årets ungdomskommune. Mandal vant pga. ungdomsmedvirkning og hvordan ungdommene fikk erfare demokrati i praksis. Mandal vant med en etablert kultur hvor ungdommene hadde muligheten til å bli sett, hørt, og bli tatt på alvor. At Mandal ble årets ungdomskommune, var en anerkjennelse og en bekreftelse. Mange har mye å være stolte av. I kjølvannet av prisen kom det ny kommune, ny konstellasjon og ny ordfører.

Mye har skjedd siden den gang. I etterkant av nye Lindesnes kommune, ble BU refset for å si det de mente. Rådets uttalelser ble juridisk vurdert, initiert av nåværende ordfører Sagebakken, og BU ble bedt om å beklage i en sak som angår dem mer enn noen. Som engasjert ungdomspolitiker kjente man seg ikke igjen i det som en gang var Norges beste ungdomskommune. Det bruste av å høre retorikken fra enkelte kommunestyrepolitikere som valgte å skjemme BU fremfor å inngå en saklig debatt.

Problematisering av kjønnsbalansen og mangfoldet i ungdomsrådet

For ikke alt for lenge siden ble det sådd ny tvil om organiseringen, og underforstått legitimiteten til BU, når kommunestyrerepresentant Rafaelsen fyrte opp debatten om kjønnsbalanse i ungdomsrådet. I løpet av debatten problematiserer han og andre fra Ap-leiren både kjønnsbalansen og mangfoldet blant representantene. Jeg har tidligere skrevet et mye mer utfyllende leserinnlegg om saken.

Hvilket signal sender det ut til unge når kommunestyrepolitikere ønsker å ta fra dem det frie valget til å velge sine egne representanter?

Dårlig ledelse og oppfølging på klubbsaken

Skoleåret 20/21 var ungdomsklubbsaken blant de viktigste sakene for BU. Etter sammenslåingen ble de forskjellige ungdomsklubbene i kommunen endret til konseptet «InClub», uten medvirkning fra barn og unge. Etter mye drakamp med rådmannens stab vedtok politikerne i både formannskapet og kommunestyret april 2021 flere forslag fremmet av BU om hvordan en ny utredning og nye ungdomsklubber i kommunen skulle se ut. Dette er over to år siden. Jeg må stille meg spørrende til hvordan dette er blitt fulgt opp av ordfører Sagebakken og rådmannen, da det så vidt meg bekjent og med forbehold om feil, ennå ikke er blitt gjort endringer på ungdomsklubbene i tråd med vedtakene.

Igjen blir ikke ungdom tatt på alvor eller skikkelig hørt. En må spørre seg om administrasjonen og den politiske ledelsen ikke tar forebygging blant ungdom alvorlig nok.

Jeg tror at de unge ønsker ledende politikere og partier som tar dem på alvor. Lokalt tror jeg verken de har sett, hørt eller opplevd dette de siste fire årene. Er du ung og førstegangsstemmer, stem på noen som tar deg på alvor – og er du voksen, stem på noen som tar fremtiden på alvor.

Oversikt over partiene og hvilken plass deres første ungdomskandidat står på:

  • FrP: Hedda Stusvik – 5. kandidat

  • H: Johannes Strømberg – 5. kandidat

  • V: Frida Udøy – 9. kandidat

  • KrF: Georg Gulli – 19. kandidat (5. kandidat til fylkestinget)

  • MDG: Sara Guttormsen – 3. kandidat

  • Sp: Olevine Fidjestøl – 3. kandidat

  • Ap: Oliver Tregde – 11. kandidat

  • SV: Britney Røyland – 2. kandidat

Mange her er engasjerte ungdommer med erfaring fra BU. Her kan dere, velgerne, vurdere hvor stor ungdomsmedvirkning partiene har åpnet for.

Godt valg!

Johan Aatlo Holmesland,

jusstudent og tidligere leder for barne- og ungdomsrådet (BU)