«Eventyret» om Havvindsatsing i Mandal går nå inn i en litt «aggressiv» fase. Nå pepres befolkningen oftere om hvor viktig og innbringende denne satsingen er.

Dette «eventyret» har vi hørt om en stund nå – og nå får vi høre at det haster. Aktørene som skal utvikle dette «eventyret» er klare på at det haster så mye at kommunene oppfordres til straks å hive seg på auksjonen!

Man skal nemlig by for å få en part i dette. Det loves mye i forhold til denne satsingen – gull og grønne skoger kan man kanskje si? Aktørene har allerede fått noe gull – Sørlandets kompetansefond har, som en begynnelse, delt rikelig med gull til disse aktørene (Windport 1,5 millioner, GCE NODE 2 millioner UiA 400.000, og Lister Nyskapning 600.000).

Næringssjefen i kommunen vår er klar på at vi skal hive oss på «havvindkappløpet» som han kaller det. Han sier blant annet (Lindesnes Avis 3/11 2022): «Når konsesjonene skal tildeles allerede 2. kvartal 2023, er det viktig at Lindesnes nå bretter opp ermene og kaster oss inn i dette.»

Vi loves arbeidsplasser i fase 1 og videre som tiden går, enda flere arbeidsplasser og tilflyttende nye naboer. Det høres nesten ut til å være, nettopp, et eventyr.

Industri- og Næringspartiet er mot alle former for vindkraft. Det er mange grunner til det. Nevner kort noen: Vindkraft er en dyr form for energi, det koster mange ganger mer enn energi utvunnet ved vannkraft, del vil si, at om vi benytter vindkraftenergi vil prisen presses opp i forhold den prisen vi er vant med fra vannkraft.

Vingene på turbinene er laget av blant annet Epoxy og inneholder Bisfenol, et kreftfremkallende stoff. Epoxy er et interessant materiale med forholdsvis god holdbarhet. Men ingenting varer evig, og dessverre slites vingene og man ser at plasten flasser av – og faller i dette tilfelle i havet. På databladet for Epoxy (datablad er forsiktighetsregler og advarsler ved fremstilling av materialer) står det at det er farlig for liv i vann. Det er kanskje ikke så lurt å spre dette på havet og rett i maten vår (fisken)?

Bisfenolen går samme vei – i havet. For noen år tilbake oppdaget man bisfenolens «bivirkninger» - og det satte i gang en stor satsing for å fjerne Bisfenol i babysmokker og tåtesmokker hvor stoffet var brukt fordi det fikk smokken til å ha en god konsistens. Man ville ikke utsette de minste for dette – men er det ok å ha dette i havet? Vindturbiner inneholder dessuten store mengder hydraulikkolje. Det har, i flere tilfeller, lekket hydraulikkolje fra vindturbiner – og det er ikke enkelt å rydde av veien. Og på havet har vi samme problem som på land: Fugle- og insektdød når de treffer vingene. Hva med fiskebestanden? Gyteområder? Lyder under vann som forstyrrer fisken?

Jeg har lest nær sagt alle artikler i Lindesnes avis om havvindsatsingen – og har ikke lest ett eneste ord om konsekvensanalyse. Burde det ikke lages en uhildet analyse av konsekvensene?

Og hva med de næringer som blir berørt av dette? Hva sier fiskerne? Hva sier turistnæringen? Vel, vi kan vel ikke forvente det, når næringssjefen presiserer: «det ikke lenger er bærekraftig å håpe at kjøpevillige turister ankommer byen hver sommer – og legger til: «dersom vi slutter å satse på industrien, vil jeg tro det blir lite restaurantåpninger og lignende resten av halvåret.»

Lindesnes INP minner om ordtaket: «Hastverk er lastverk». Vi ønsker å utvikle byen vår, vi ønsker flere arbeidsplasser, gjerne industriarbeidsplasser – men ikke på bekostning av store arealer natur – verken på land eller vann. Uten naturen dør menneskene.

Berit Henriksen,

sekretær Lindesnes INP