Debattinnlegg

Mandal kommune har gjennom en årrekke gjort seg negativt bemerket både lokalt og nasjonalt for en svært liberal praktisering av plan og bygningsloven. Denne praksisen synes videreført i nye Lindesnes kommune.

Brudd på nasjonale retningslinjer for dispensasjon i strandsonen, blir stadig stanset av statsforvalteren. Samtidig blir et betydelig antall vedtak omgjort av statsforvalteren, på grunn av saksbehandlingsfeil og dårlig juridisk håndverk, ofte etterfulgt av tvilsomme kommunestyrevedtak.

Sivilombudet retter kraftig kritikk mot Lindesnes kommune i sin tilsynsrapport av 15.01.21.

Rapporten plasserer Lindesnes helt i toppen av listen over kommuner som tilsynelatende systematisk velger å se bort fra tydelige statlige føringer for plan og bygningsloven, i kommunen generelt og i strandsonen spesielt.

Området Oksøy-Ryvingen er som kjent et landskapsvernområde, med alle de begrensninger det skal og må medføre i forbindelse med søknader av nye tiltak i strandsonen.

Den forrige regjeringen foreslo at området Oksøy-Ryvingen skal utredes som mulig ny nasjonalpark, og en prosess frem mot en mulig konsekvensutredning og stortingsbehandling er igangsatt.

Det nåværende kommunestyret har som kjent stemt mot en slik utredning. Saken skal imidlertid behandles i Kristiansand bystyre 28/9, og dersom det blir flertall for dette, vil et nytt kommunestyre i Lindesnes etter valget i 2023 kunne ta saken opp til ny behandling. Ved et flertall vil en konsekvensutredning også for Lindesnes, umiddelbart iverksettes.

Miljødirektoratet har utarbeidet en veileder for arealplanlegging i strandsonen. Her blir det vist til at strandsonen har nasjonal betydning og skal forvaltes slik at miljøverdier og allmenne interesser skal ivaretas på en god og forsvarlig måte. Denne intensjonen blir i svært liten grad ivaretatt i «Planinitiativ for Tånes» (omtalt i LA lørdag 03.09.22).

Området er allerede bebygd med bolighus og fritidsboliger i et slikt omfang at miljøverdier, kulturminner og utrydningstruede dyre og fuglearter er under press.

Lindesnes kommune har ikke utarbeidet en arealplan for Tånes-området. Leder for teknisk forvaltning, Glenn Anderson, henviser i lørdagens avis til en gammel plan fra 2004, som gjelder Mandal kommune. Lindesnes kommune skal utarbeide en ny arealplan i 2022-2023.

Når leder for teknisk forvaltning i lørdagens avis uttaler at: «det er vanskelig å avslå dette planinitiativet», så vil vi med begrunnelse i dette innlegget mene at det burde være svært vanskelig og uansvarlig å gå videre med dette planinitiativet.

Glenn Anderson og teknisk forvaltning bør innse at dette av en lang rekke årsaker er et urealistisk planinitiativ. Dersom det ikke blir avvist videre behandling, er vi overbevist om at statsforvalteren vil sette en stopper for prosjektet.

For å unngå at rundt 100 hytteeiere og fastboende skal leve med den uvissheten en slik prosess vil medføre, og at grunneier ikke skal måtte påføre seg selv unødige kostnader til en videre behandling, ber vi om at kommunen er seg sitt ansvar bevisst og stopper dette initiativet.

I vår prosess med å samle støtte for å stanse dette planinitiativet denne sommeren, har vi kommet i kontakt med svært mange fastboende og hytteeiere i kommunen, som ser med undring og stor bekymring på at Lindesnes kommune viderefører sin liberale dispensasjonspraksis ukritisk. Man velger tilsynelatende å ha et svært fleksibelt syn på plan og bygningsloven, friluftsloven og andre statlige føringer, og ignorerer regelmessige irettesettelser fra statsforvalteren og en knusende rapport fra sivilombudet. Vi mener at tiden er overmoden for at det tas et oppgjør med denne meget kritikkverdige praksisen.

Arnt Arnesen og Carl Otto Houge