Innspill til Rådmannens forslag og innstilling til Administrasjonsutvalget og Formannskapet 8. juni, saksfremlegget Sammen i Utvikling (SiU) - Oppvekst Bærekraftige oppveksttjenester i Lindesnes kommune.

Utdanningsforbundet Lindesnes ønsker å kommentere, belyse og trekke frem sider ved rådmannens innstilling som står i kontrast til politiske vedtak og potensielt uønskede konsekvenser for barn og unge i kommunen.

Fra Rådmannens innstilling til Administrasjonsutvalget og Formannskapet kan man lese at den vedtatte økonomiplanen for 2023-2025 innebærer en reduksjon i budsjett til tjenesteområdet oppvekst på 10 millioner for 2023.

Reduksjonen skal ha en helårseffekt fra 2024 på 22 millioner. Med et merforbruk i 2022 på 34,9 millioner må det ytterlige budsjettilpasninger til for å få regnskapet i balanse. Kuttet innenfor sektoren vil etter rådmannens innstilling i hovedsak dreie seg om reduksjon av årsverk. Dette vil i praksis bety kutt i «laget rundt barnet», kuttene skal gjøres kontrollert og over tid.

Tidlig innsats starter i barnehagen. Kuttene som er foreslått i støttetjenestene og «laget rundt barnet» vil føre til at arbeidet med å skape gode mestringsarenaer i barnehagene blir mer krevende.

Nedbemanning av stillinger i Familiens hus gjør det utfordrende å utvikle systemer slik at alle barn får brukt sitt talent og læringspotensial. I grunnskolen vil kuttene bety reduksjon i bemanning og ikke lovpålagte tjenester. Det vil bety større klasser, kutte i sosiale tiltak og færre lærere per barn. Konsekvensene av dette trengs ikke forklares i detaljer, men vil i størst utstrekning bety at elever med utfordringer som ikke utløser spesialpedagogisk tilrettelegging vil bli nedprioritert. Politiske vedtak om «tidlig innsats» og «Temaplan mestring» vil vanskelig la seg harmonisere med disse kuttene.

I støttetjenester som PPT og Familiens Hus, med barnevern, helsestasjon og familieveileding, betyr kuttene færre ansatte. Dette er ansatte som står i første linje for å se til at barn i sårbare situasjoner får de tilbud og tilrettelegning som er nødvendig for barn med utfordringer, enten de sliter med lese- og skrivevansker, psykiske lidelser, eller bor i hjem der de ikke blir ivaretatt. Vi ser dessverre at kutt i disse tjenestene vanskeliggjør kommunens satsninger mot utenforskap og allerede utfordring knyttet til levekår.

Politikerne i Lindesnes kommune har et stort ansvar for kommunen og deres innbyggere. Utdanningsforbundet Lindesnes håper politikerne leser innstillingen til rådmannen nøye.

Saksfremstillingen belyser utfordringer kommune potensielt vil kunne få om innstillingen vedtas, og vil begrense muligheten betraktelig for å nå politikernes allerede vedtatt planer. Vi håper Lindesnes kommune skal være en attraktiv kommune å bo og bosette seg i. En kommune med vekst og fremgang, og en kommune som ivaretar de kommende generasjoner og bidragsytere.

Barn og unge er fremtiden!

Anita Tronstad

For styret i Utdanningsforbundet Lindesnes