Leder

Lukten av råtten makrell vil rive i mange nesebor denne helgen. Flere har gledet seg til 1. oktober, og i Lindesnes er 720 påmeldt årets hummerfiske. Det betyr at kommunen har nest flest hummerfiskere på Agder i år, for det er kun i Kristiansand det er flere påmeldte (1216). Kravet om registrering av hummerfiskere kom i 2017, og er et av grepene som er tatt for å få en bedre oversikt over fisket i dag.

Lokalt strekker tradisjonen seg langt tilbake. Hummerfiske på Agder ble beskrevet av Peder Claussøn Friis allerede på slutten av 1500-tallet. Hummer ble etter hvert en viktig eksportvare, spesielt til Nederland. I Mandal bys historie skriver Finn-Einar Eliassen at det vanligvis ble fisket mellom 25 000 og 40 000 hummer i Mandal på 1700-tallet, men at i enkelte år overskred fangsten 50 000. Allerede i 1849 kom den første innskrenkingen. Da ble det bestemt at det ikke skulle fiskes hummer på sensommeren, og 40 år senere kom den første reglen om minstemål. Siden har det stadig blitt gjort grep for å sikre bestanden videre.

Lokalt strekker tradisjonen seg langt tilbake.

I dag er minstemål på hummer for fangst 25 centimeter, og i Skagerrak er det innført et maksimalmål på 32 centimeter. Tross mange regler kom det i vinter en knusende rapport fra Havforskningsinstituttet: Bestanden har sunket med 92 prosent de siste 90 årene. Fangsten er likevel like stor. I rapporten kommer det fram at det skyldes at dagens teiner er mye mer effektive enn tidligere. Det illustreres ved at hvis det i 1960 fantes ti hummer på et område, så ville en 1960-teine klart å fange én av dem i døgnet. Dagens teiner ville klart å fange tre hummer i døgnet.

Samtidig som det med god grunn ropes varsko om bestanden, har det også blitt gjort grep som virker. Etter at det i 2014 ble det innført flere fredningsområder for hummer, har det blitt forsket på hva som skjer med hummerbestanden det ikke fiskes på. Resultatet er at bestanden vokser. Hummeren vokser i størrelse, og nylig kom det fram at klørne til hummeren blir større. Det er igjen svært positivt, fordi hunn-hummer er mer interesserte i hann-hummer med store klør, og blant hummer er det damene som er på sjekkeren. Det finnes altså en måte å sikre en bedre bestand på, og da bør vi benytte oss av den i langt større grad. Det er nå rundt 50 fredningsområder for hummer i Norge. Lokalt har vi bare ett reservat utenfor Spangereid. For å ivareta den lange tradisjonen burde vi raskt få på plass langt flere.