Byråkratiet må blø

Det offentlige Norge må blø på lik linje med det private næringslivet. Byråkratiet kan ikke være beskyttet når verden går i oppløsning. Hittil er 65.000 ansatte blant Virkes medlemmer permittert som følge av koronakrisen. Ifølge direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke er faghandel, hoteller, reisebyråer og treningssentre hardest rammet. Resultatene kommer fram i en undersøkelse hovedorganisasjonen har gjennomført blant sine medlemmer. Undersøkelsen viser at 17 prosent av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har hatt et omsetningsfall på over 70 prosent på grunn av koronasituasjonen. I løpet av den første uken med de omfattende koronatiltakene har Nav mottatt 185.300 søknader om dagpenger. Nærmere halvparten av disse kommer fra Virkes medlemsvirksomheter. De samme virksomhetene vurderer å permittere ytterligere 27.000 ansatte, ifølge Virkes undersøkelser. Handelsnæringen kommer til å være forandret for evig og alltid nå koronaviruset er ute av spill.

Ikke siden 1930-tallet har arbeidsledigheten vært høyere. Den økonomiske krisen på på 1930-tallet blir kalt den store depresjonen. Den gang var inntil 11 prosent av arbeidsstyrken uten jobb. Den dystre sølvmedaljen fikk Norge i helgen etter å ha passert forrige depresjon: I 1993 var seks prosent uten jobb.

Lindesnes kommune har 2000 ansatte. Før koronaviruset rammet la kommunestyret opp til å spare en million kroner i uken i fire år, tilsammen 200 millioner kroner. Lindesnes kommune må synliggjøre raskt hvor stor del av staben de både kan og må klare seg uten. Med et garantert lavere aktivitetsnivå i driften er det unaturlig at alle er i jobb. I motsatt fall må alle være omplassert i helse, omsorg, renhold og beredskap. Dessuten tar statskassen regningen. Oljefondet har åpnet lokket, og sparepengene går til å hjelpe Norge. Da kan ikke Lindesnes kommune la tunge personalkostnader dra kommunen ned. Kommunen kan bli friskere økonomisk hvis ledelsen ser virkeligheten i øynene.

Les hele saken med abonnement