Ved forrige årsskifte kom Leger Uten Grenser med en «vennlig påminnelse» om kriser som hadde falt utenfor vårt vestlige nyhetsbilde. Her hadde selvsagt pandemien tatt mye av plassen. Uttrekningen fra Afghanistan og naturkatastrofer i Vesten var hendelser som også ble behørig dekket. Mindre spalteplass og sendetid ble viet kriser ellers i verden, kriser som lenge har vært der og som i flere tilfeller har gått fra ille til verre. Nyhetsbildet blir heller ikke mer mangfoldig når en grusom angrepskrig herjer i Europa, med påfølgende og forsterkede kriser i hele EU- og NATO-området. Putins energikrig og hybride trusler inntar så klart en dominerende plass.

Formålene med årets TV-aksjon er hentet nettopp fra den årlige listen over glemte og halvglemte kriser. Glemt og halvglemt i den løpende nyhetsformidlingen, vel å merke. Leger Uten Grenser og forskningsorganisasjonen DNDi står midt i det hjelpearbeidet de har drevet i mange år, og får forhåpentlig en skikkelig drahjelp gjennom TV-aksjonen på søndag. For å nevne noen spredte eksempler fra listen: Rohingyaene i Bangladesh er blant verdens mest forfulgte folk og lever i verdens største flyktningsleir, hvor de medisinske behovene er der etter.

Vi har et felles, medmenneskelig ansvar for å bidra der vi kan.

Sierra Leone preges stadig av ebolaen som først ble en nyhetssak etter et smittetilfelle i USA. Leger Uten Grenser har i mange år drevet et stort, lokalt sykehus hvor livstruende infeksjonssykdommer behandles og helsearbeidere får opplæring. I to andre afrikanske land på listen kjempes det mot sykdommer som hiv og tuberkulose, elveblindhet og sovesyke. Men i det store bildet dreier det seg om millioner av mennesker som venter på legebehandling – og som gjennomgående er avhengig av leger som krysser noen landegrenser.

I 1980 kom en bok med tittelen «Krigene etter krigen». Krigen, i bestemt form entall, handlet om andre verdenskrig. De andre krigene og krisene utspilte seg fortsatt langt på vei i verdenskrigens slagskygge i vår nasjonale bevissthet. Nøden og lidelsene angår oss. Vi har et felles, medmenneskelig ansvar for å bidra der vi kan. Årets TV-aksjon bør hjelpe oss til å løfte blikket.