Leder

Å drive valgkamp i opposisjon og å forberede folket på et stramt statsbudsjett er to svært forskjellige øvelser. Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har den siste tiden gjentatt og gjentatt sitt varsel om innstramninger, med bakgrunn i krig, energikrise, inflasjon, etterdønninger etter pandemien og tiltagende eldrebølge. Torsdag var tiden kommet for å fremlegge Støre-regjeringens første egenhendige forslag til statsbudsjett i Stortinget. Prioriteringen av forsvar, forlenget strømstøtteordning, beredskapslagring, Ukraina-flyktninger og eldreomsorg er i tråd med varslingen – og gir mening til begrepet «prioritere» når tidene er blitt trangere.

Men den varslede stramheten har også gitt et ikke ubetydelig rom for å oppfylle valgkampløfter. Eksempelvis gjelder det avgiftskutt på bensin og diesel, halverte fergetakster, doblet fradrag for fagforeningskontingent og enkelte større, omstridte prosjekter i samferdselssektoren. De siste som en «motvekt» til stoppordre for andre bane- og veiplaner. Men innstramninger eller ikke, det er primært skatteøkninger for næringsliv og personer med god inntekt som skal finansiere utgiftene, ikke innsparinger i offentlig sektor.

Vedum holder ufortrødent fast ved budskapet om innstramninger for å dempe inflasjonspresset og opprettholde en solid økonomi og lav ledighet. Bruken av oljepenger foreslås derfor redusert med 18,3 milliarder kroner - i forhold til årets 316,8 milliarder. Kraftigere er kuttet ikke, og sluttsummen er større enn siste året før pandemien. Tallene overgår uansett fantasien for de fleste av oss. Men det er verdt å notere at regjeringen er langt mer optimistisk i sine prognoser enn både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå.

Budsjettopplegget «omfordeler kraftig, og satser på hele Norge», ifølge Vedum. Forhåndsvarslingen skulle dessuten forberede folket på et budsjett som klart viser at mange av løftene i fjorårets valgkamp, særlig fra finansministerens parti, var mer preget av populisme enn realisme. Nå skal regjeringspartiene forhandle med SV, og der gis det ikke ved dørene. Resultatet oppunder jul må i alle fall ikke bli et mindre stramt budsjett, av hensyn til inflasjonen og faren for sterkere renteøkning for vanlig folk.

Vedum holder ufortrødent fast ved budskapet om innstramninger for å dempe inflasjonspresset og opprettholde en solid økonomi og lav ledighet.