Ingen liker turister

  • Fridtjof Nygaard

På reiseplattformen Trip Advisor er de gode anmeldelsene i flertall for Lindesnesregionen. Norsk Reiseliv og Visit Lindesnes mener gode anmeldelser fra turistene er særdeles viktig. Trip Advisor er en av verdens største reiseplattformer og inneholder anmeldelser fra reisende over hele verden. Her skriver turister også tilbakemeldinger etter å ha besøkt blant annet attraksjoner, spisesteder og overnattingssteder i Lindesnesregionen. Google Rating og Facebook er også nådeløse kanaler for tilbakemeldinger. NAF Veibok er ikke lenger Bibelen for hvor man skal overnatte i Norge.

I dag reiser om lag 1,2 milliarder mennesker som turister, det vil si at de krysser en eller flere landegrenser. Dette tallet vil stige til 1,8 milliarder innen år 2030. Det viser en undersøkelse som flere anerkjente universiteter i Australia og Taiwan står bak. Mens kloden kjemper enn klimakamp, økte turismen med 25 prosent fra 2011 til 2016. Turisme er blant verdens raskest voksende industrier. Nylig gikk bildet av tindebestigere i kø på Mount Everest verden rundt. På Serengetisletten i Tanzania er trafikkdød blant gnu og zebra en vanlig dødsårsak som bivirkning av turismen. I norske fjordarmer er bilkøene lange og utmattende fordi hele verden vil oppleve en flik av virkeligheten de har sett på YouTube.

Bransjen opplever umiddelbare tilbakemeldinger fra kundene. Kildekritikk er likevel et nødvendig verktøy. Reiseliv er en ekstremt viktig næringsvei for store deler av Norge. Og selv om ingen liker turister, trenger lokalsamfunnene pengene de legger igjen. Og selv når man er turist selv, vil man helst melde hjem at reisemålet var fantastisk fordi det nesten ikke var turister der.

Les hele saken med abonnement