Takk til onkel Christen

  • Fridtjof Nygaard

Mangemilliardær Christen Sveeas har opprettet en stiftelse som skal drysse midler utover veldedige og allmennyttige formål i regionen. De finnes det lange lister av. Anders Sveeas’ og hustru Granvilde f. Knudsen Mandalsfond er opprettet med søkandsfrist og informasjon fra nå og fremover.

Mandalsfondet har som formål å bevare og forskjønne den gamle trehusbebyggelsen i Mandal sentrum og på Rosnes, Skjernøy. Takk, det trenger mange penger til. Stiftelsen vil også bidra til bevaring og etablering av rosehager og rosebed i de nevnte områder. Takk, vakkert og noe spesielt, men man sier ikke nei til et sponset rosebed. Stiftelsen vil også bidra til tiltak for å bevare villaks bestanden i Mandalselva. Takk, villaksen er selve symbolet for Mandal. Stiftelsen skal eie kunstverk som stilles til disposisjon for utlån til lokale museer. Takk, for det også. Sveaas sitter på en enorm samling av kunstverk, ifølge Financial Times. For Mandal er det en enorm mulighet få stilt ut malerier fra samlingen.

Mandalsfondet har en forhistorie i slekt og tilknytning. Mangemilliardær Christen Sveaas brukte slekstavla for å få bruke en nyinnkjøpt leilighet på Kastellodden til 8,5 millioner kroner som fritidseiendom og ikke bolig. Han skrev i sin søknad i 2016 at han «på sikt vil bidra til å støtte bevaring og forskjønning av den gamle, bevaringsverdige trehusbebyggelsen i sentrum, og på Rosnes på Skjernøy, hvor min farmor vokste opp». Sveaas har vært på ferie her siden 1957, har bodd jevnlig på Solborg hotell, men ønsket seg nå et krypinn på Kastellodden. Sveeas fikk nei til dispensasjon fra boplikten. Leiligheten ble solgt med et tap på to millioner kroner. Nå har Sveaas leid den ene suiten på Mandal hotel på åremål. Ifølge bladet Kapital er investoren Norges 40. rikeste person med en formue på 5,6 milliarder kroner.

Mandal og nye Lindesnes kommune trenger en rik onkel. Onkelen heter nå Christen Sveeas. Formuende mennesker over hele kloden pådrar seg filantropi i en viss alder. Klodens aller rikeste, som Bill Gates, Warren Buffett, George Soros, Steve Case, David Rubenstein og Leon Black, har gitt bort flere hundre milliarder dollar av sin personlige formue de siste årene. I Norge er Olav Thon, Trond Mohn, Fred Kavli, Kristian Jebsen, Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og en lang liste til, navn som svinger av donasjoner. Rikingene gir tilbake til et samfunn som har bidratt til å gjøre dem styrtrike. Det er en klang som Lindesnesregionen liker. I 2020 må vi se de første resultatene.

Les hele saken med abonnement