Leder

Flere foreldre leverer i disse dager glade barn eller barn som griner i barnehagen. 269 seksåringer begynt denne uken i 1. klasse på en skole i Lindesnes. Flere ungdommer har begynt på ny ungdomsskole, og på Vassmyra er det endelig en skolestart uten bygging eller restriksjoner. På videregående er det også mange som har hatt sommerfugler i magen denne uken. Noen som er lei av vanlig skole skal endelig få gå på en linje som passer deres interesser. Flere har denne uken også begynt på nytt studie, og i helgen kommer det flere unge folk som sjekker inn på Hald internasjonale skole og SKAP kreativ folkehøyskole.

Det er noen som denne uken likevel må ha vært mer spent enn de fleste. Det er nå bosatt 131 ukrainske flyktninger i Lindesnes kommune, og av disse er 55 barn og 76 voksne. Flere av ukrainerne skal ikke bare begynne i en ny klasse eller på en ny skole, men de skal gjøre det uten å kjenne til verken kulturen eller noen av folkene der. De færreste av dem kan gjøre seg godt forstått uten en tolk til stede.

Lindesnes Læringssenter har denne uken 220 elever, og antallet vil trolig øke utover høsten. Flere av flyktningene kommer fra krigen i Ukraina og har opplevd mye. I dagens avis sier Inga Øybekk, enhetsleder for Lindesnes læringssenter, at alle innbyggere i Lindesnes har et stort ansvar for å inkludere og integrere flyktningene både gjennom jobb, interesser, naboskap og på andre arenaer. Det skal vi ta på alvor.

Det finnes et godt innkjøringssystem i barnehager og på skoler, men på fritiden kan det ikke være lett å være flyktning. Spesielt ikke for voksne. Nå er høsten her, og folk begynner med rutiner. På fritiden skjer mye av det sosiale fremover i gode venners hus eller hytter. For selv om ordtaket lyder «forandring fryder», er de fleste glad i det trygge og kjente. Det er fullt forståelig, men akkurat nå er det bra hvis flere kan utfordre seg selv. Det kan bety mye for noen å bli bedt med på en kaffe eller kveldstur.