Hvis du har tatt deg en tur gjennom Store Elvegate i Øvrebyen i løpet av det siste året, har du kanskje lagt merke til en plakat i et vindu. Kanskje leser du teksten på plakaten hver eneste dag på vei til og fra jobb. «Ja til kjernefamilien: mor, far og barn» og «nei til Pride og villedende kjønnsideologi». Kanskje er du enig i det som står der. Kanskje rister du bare litt oppgitt på hodet. Eller kanskje du får en vond klump i magen fordi du vet at den plakaten handler om deg eller de du er glad i.

Nylig sto noen foreldre i Kristiansand fram i Fædrelandsvennen med at de ville ta barna ut av skolen når det var undervisning knyttet til Pride. En undersøkelse gjennomført av Institutt for samfunnsforskning viser at selv om det har vært en nedgang i hatytringer mellom 2018 og 2022, gjelder ikke dette for minoritetsgrupper, som skeive. Kommentarfeltene, også i denne avisen, fylles til stadighet med spørsmål om hvorvidt det er behov for Pride. Svaret er å finne i utsagnene i de samme kommentarfeltene og på plakaten i Mandal sentrum: Ja, det er behov for Pride.

For ett år siden tok hatet overhånd og det førte til at to mennesker ble drept da kjærligheten skulle feires i Oslo. Også mennesker fra vårt nærområde var på London Pub og Herr Nilsson under skytingen. Det skjedde natten før Pride-paraden skulle arrangeres i hovedstaden. På grunn av den grufulle hendelsen ble Pride-feiringen i Oslo avlyst i fjor, men i år samlet rekordmange mennesker seg. Det at over 90.000 dukket opp for å delta på den store feiringen var godt å se. Forhåpentligvis vil også mange delta på dagens fest i Mandal som for første gang starter med en regnbuemesse i kirken.

Du trenger ikke å være hverken homofil, lesbisk, bifil eller transperson for å være med på å feire Pride. Du kan være med for å vise støtte, stolthet og kjærlighet. For «pride» betyr stolthet. Det handler om å vise stolthet over den man er, å ikke måtte gjemme seg bort eller skamme seg. Det handler også om å vise at vi er stolte av hverandre, og at vi setter pris på hverandre, uavhengig av hvem vi elsker. For det aller viktigste med Pride-feiringen er nettopp å feire det vakreste vi har: kjærligheten.

Støtte, stolthet og kjærlighet er ikke noe vi kun skal vise i Pride-måneden juni eller under Lindesnes Pride i dag. Det er noe vi kan vise hver dag ved å være tydelig og til stede når folk sier eller skriver ting som ikke er greit. «Homo» skal ikke brukes som skjellsord i skolegården eller på fotballbanen, og folk som sjikanerer i kommentarfeltet bør settes på plass. Vi har alle et ansvar hvis vi vil at utviklingen til det bedre skal skje raskere enn den har gjort. Du kan vise støtte ved å finne fram regnbueflagget i dag. Eller du kan sette et lite regnbueflagg i en blomsterpotte utenfor huset ditt hele året for å vise at «jeg heier på deg og jeg heier på kjærligheten». Det er en liten handling som kan bety mye.