Jul med beskyttelse

  • Fridtjof Nygaard

Mandal menighet, Mandal Frivilligsentral og Frelsesarmeen slår dørene opp til Åpen julefeiring på Kirkesenteret julaften. Arrangementet er åpent for absolutt alle og det er plass til 130 gjester. Den åpne julefeiringen er det mest hjertevarme regionen har å by på i en høytid som er fylt med glede og stillhet, men også ensomhet og sorg. Da er det godt med et sikkerhetsnett. Bak arrangementet står mennesker som vil gjøre en forskjell, og de kommer som både privatpersoner, frivilligheten og næringslivet.

Den åpne julefeiringen samler forskjellige mennesker, og tar opp i seg ulikhetene julen er. Juletreet og adventslysene er en tradisjon som kommer fra Tyskland. Nissen er egentlig tyrker. Helgenen St. Nikolaus, skal ha levd i Tyrkia på 200-tallet. Han var den fremste til å hjelpe barn og unge når de eller foreldrene var i nød Jesus kom fra Midtøsten, men er ifølge Bibelen så hvit at han man kan se han rødmer. Disippelen Paulus skal ha sagt at «hans gylne hår og skjegg ga ham et nærmest himmelsk utseende.» og han var en «kontrast mellom ham og hans tilhørere, med deres svarte skjegg og svartmuskete utseende." Og maten: Ikke bare er svin og sau en internasjonal vane, men en populær julemiddag er Grandiosa, som er en fornorsket pizza med opprinnelse fra Italia.

Jul er en salig miks av hele verden. På Åpen julefeiring kan man ta inn over seg at virkeligheten ikke er som et julebrev fra lykkeland, og heller senke bevisstheten ned til et nivå der alle er like mye verdt.

Les hele saken med abonnement