Afrikanere og apekatter

Åsmund Mjåland (Ap) mener Harald Øyslebø (Frp) sprer rasisme, fremmedfrykt og hat både på Facebook og i valgomaten som 700.000 lesere har prøvd seg på hos VG og Schibsteds region- og lokalaviser.

Åsmund Mjåland er 3. kandidat for Lindesnes Arbeiderparti foran høstens kommune- og fylkestingsvalg, mens Harald Øyslebø er 5. kandidat for Lindesnes FrP til valget. Etter at Øyslebø delte et Facebook-innlegg forrige torsdag med et angivelig sitat fra «Snåsamannen, reagerer Mjåland sterkt. I innlegget står det: «Det hjelper ikke hvilket parti som vinner valget til høsten dersom vi ikke verner om det norske demokratiet. Vi kan ikke åpne dørene for utlendinger og gi dem makt til å styre landet. Det er farlig å si det, men det er sant».

Harald Øyslebø tilhører folkedypet og grunnfjellet i Fremskrittspartiet der mange velgere uten omsvøp setter likhetstegn med afrikanere og apekatter. Øyslebø forsvarer seg med at han åpent mener at spesielt innvandringer fra islamske kulturer må stoppes, og at det er politisk uenighet med Arbeiderpartiet og ikke mer enn det. Mjåland påpeker at i verden er det mange flyktninger som flykter nettopp på grunn av brutale islamske regimer. «Han mener altså at disse ikke har sin rett til å bosette seg her på grunn av kulturen de kommer fra seg. Det er rasisme».

Ifølge Store Norske Leksikon er rasisme «i smal betydning oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i påståtte «raser» hvor noen hevdes å være mer verdifulle enn andre. I dag brukes begrepet rasisme også i vid betydning om flere former for etnisk diskriminering som ikke nødvendigvis bygger på forestillingen om «menneskeraser», men som også skjer på basis av andre kjennetegn som nasjonalitet, utseende, kultur eller religion.»

Dermed er mye rasisme, og det er et enkelt kort å trekke i politisk uenighet. Mjåland kan dermed lett vise det røde kortet til Øyslebø, som på sin side trygt står på banen fordi debatten er ord og handling. Øyslebø er del av et større blått bilde som kan tegnes helt over til USA. President Donald Trump er foraktet av et sosialliberalt Europa, men ekstremt populær fordi han bringer tilbake drømmen om et hvitt Middelklasse-Amerika der det er jobb og lykke nok til alle de ekte amerikanerne. Derfor er muren mot Mexico mulig. Rasisme er et virkemiddel. Samtidig er de tre store krisene i verden klima, fattigdom og migrasjon. Den kampen er også lokal. Da kan drømmen om Norge for nordmenn få hjertet til å banke fortere, men drømmen fikser ikke levekårene i nye Lindesnes kommune, tidlig innsats i skolen, heltidsstillinger i helsesektoren eller en lang liste til med valgløfter.

Les hele saken med abonnement