Et tent lys

  • Fridtjof Nygaard

Lyset var ikke tent. Røyken kom ikke opp fra pipa. Naboer slo alarm da Aslaug Tjomsland (85) ikke fulgte normal rytme i bygdelivet på Oppsal i Lindesnes kommune. Store letemannskaper fra politi, sivilforsvar, Norske redningshunder og Røde Kors lette i tre døgn. Kvinnen ble funnet omkommet i terrenget. 85-åringen var sprek og glad i gå tur i nærområdet inntil det siste.

I ettertid har Lindesnes publisert et bevegende dikt til minne om Aslaug Tjomsland. Naboen Annlaug Opsahl har skrevet et dikt med kjærlighet og smerte over å ha mistet et medmenneske. Leteaksjonen er et godt eksempel på norsk redningsinnsats som er unik, og en medmenneskelighet som er høyt skattet.

Medmenneskelighet fører til at mange føler seg sett, føler seg som en del av samfunnet og føler seg inkludert. Egenskapen det er å bry seg om andre blir en bærebjelke i et samfunn der utenforskap stadig tar større plass. Medmenneskelighet dreier seg om i hvor stor grad man er opptatt av, og interessert i, å forholde seg til mennesker. I et samfunn der enkeltindivider higer etter anerkjennelse på sosiale medier så teller genuine møter mellom mennesker. I 2019 gjelder det å like og dele bilder av opplevd lykke eller materielle goder. Å se opp fra skjermen og ut i verden fører til at medmennesker ser om lyset er tent hos naboen eller om røyken ikke kommer opp fra pipa. Overblikket gjør en forskjell for vanlige folk.

Les hele saken med abonnement