Leder

Sylvi Listhaug går høyt på banen med sitt krav om strømstøtte også til hytteeiere. I Aftenposten forleden erklærte Frp-lederen seg lei av at vanlige folk med arvet hytte på fjellet fremstilles som «rikfolk med jacuzzier på verandaen». Å karikere sine motstanderes argumentasjon kan være et effektfullt grep i politikken, men bidrar som regel ikke til en konstruktiv debatt. Når regjeringen og stortingsflertallet har holdt fritidsboliger utenfor støtteordningene, er det ikke fordi støtten ville favorisere rikfolk. NRK har nemlig solid grunnlag for sin nyhetsmelding om at landets hytteeiere utgjør et gjennomsnitt av befolkningen; meldingen slår vel nærmest inn åpne dører.

Å karikere sine motstanderes argumentasjon kan være et effektfullt grep i politikken, men bidrar som regel ikke til en konstruktiv debatt.

Da er det mer hold i argumentene om at det lokale næringslivet vil merke det, dersom færre drar på hytta i ferier og helger på grunn av strømregningen. Forskjellige regnestykker og prismessige skrekkscenarioer er i omløp både i nyhetsbildet ikke minst på sosiale medier. Og Listhaug vet å bruke en retorikk som svir. I en duell med Sps finanspolitiske talsperson Geir Pollestad, på fredagens Politisk kvarter, kunne hun kjøre i vei med distriktsarbeidsplasser og tapet av tjenester nær folk i hele landet hvis butikken og bensinstasjonen forsvinner.

Punkt for punkt en retorikk Frps fremste velgerkonkurrent Sp ville ha brukt i opposisjon. Men samtidig en konklusjon som en finansminister fra Frp aldri ville ha landet på i en borgerlig regjering. Hva saken handler om, er ansvarlig pengebruk i krisetider. For, som regjeringspartiet Sp stadig minner om, vil konsekvensene bli enda sterkere prisøkninger og enda høyere rente dersom det brukes for mye. Da rammes både folk som har lån på hytta og Sp-styrte hyttekommuner.

Strengere prioritering tvinger seg frem, ikke bare på statsbudsjettet totalt, men og ikke minst innenfor krisetidens støtteordninger. I en fersk måling for Nettavisen sier et klart flertall nei til å utvide strømstøtten til hytter. Hytteforbundet burde parkere tanken om å ta saken til retten, med sin påstand om grunnlovsstridig forskjellsbehandling. For Frp og Rødts krav om å supplere Europas antagelig gunstigste strømstøtte til boliger med en støtteordning til fritidsboliger, er simpelthen ingen god idé.