Det må understrekes at samme ansvar påhviler hver eneste privatbilist som begir seg ut i vinterkaoset uten å være godt nok skodd.

I vinterlandet Norge ser det ut til at det første skikkelige snøfallet kommer som en overraskelse. En overraskelse i form av en uventet utfordring. År etter år. Men mye kan tyde på at Kjell Olafsrud i Norges Lastebileier-Forbund har statistikken på sin side når han mener at det blir verre for hver gang. Viking Redningstjeneste melder om nær dobbelt så mange assistanser som ved fjorårets vinterdebut på veinettet. Biler kjører seg fast eller havner utfor veien. Størst problem generelt sett utgjør vogntog som blir stående og sperre for annen trafikk, enten det er på motorvei eller andre strekninger. Denne gangen var det Sørøst-Norge som fikk mest snø først, skjønt ti centimeter eller så burde vel egentlig være håndterbart i vinterlandet?

Flere skrekkeksempler verserte i nyhetsmeldingene tidlig i uken. I Porsgrunn-området – både i og utenfor tunneler – og på E18 ved svenskegrensen satt flere tusen personer fastlåst i bilkø i timevis. Røde Kors og Norsk Folkehjelp måtte rykke ut med varme tepper, mat og drikke og i noen tilfeller evakuere frosne barn. Bildet av passasjerer som måtte ut og dytte buss i et kaotisk Oslo i 2023 aspirerer til status ikonisk. Og mer vintervær var i vente, Sørlandet sto for tur.

Yrkessjåfører som blir kraftig forsinket er selvsagt like frustrert som alle andre over kolleger som står på tvers i vinterveien. Det handler om for dårlige dekk og om å mangle både kjettinger og elementær kunnskap om vinterføre. Eller om manglende ansvar, om man vil. Dermed handler det i høy grad om mangelfull kontroll fra Vegvesenets side. Atskillig større ressurser må settes inn for å få luket ut det som uten omsvøp må kalles useriøse yrkesutøvere – enten de er utlendinger eller har N på skiltet.

Det må understrekes at samme ansvar påhviler hver eneste privatbilist som begir seg ut i vinterkaoset uten å være godt nok skodd, eller som kjører i vei uten at var helt påkrevd. Stortingspolitikerne Bård Hoksrud (Frp) og Mahmoud Farahmand (H) er ute med berettiget kritikk mot Vegvesenet for mangelfull kontroll. Vegvesenet beklager, og lover både granskning og skjerpings. Og vinteren har knapt begynt. Dette gjelder folks sikkerhet, blålys som ikke når fram – og samfunnets beredskap.