Økonomisk verdikamp

Rådmann Kyrre Jordbakke og Lindesnes kommune presenterte torsdag et budsjett og en økonomiplan for de neste fire årene, der verden tilsynelatende ser langt bedre ut enn fryktet. Helsehus, opprusting av infrastruktur og pyntetiltak for at barn og unge skal få det bedre gir i sum over en milliard i investeringer. Samtidig er det bare en uke siden tidligere Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen la fram en velbegrunnet frykt for at kommuneøkonomien til Lindesnes er faretruende nær Robek-lista. Det betyr statlig hjelp for å drifte kommunen.

Lindesnes kommune skal spare 250 millioner kroner på fire år. Administrasjonen er fornøyd med å ha nådd halvveis til målet i 2020 og gir korona skylden for at de ikke er kommet lengre. Lokalpolitikerne kan vanskelig overprøve et så omfattende dokument som forslaget til budsjett. Den strømlinjeformede multimediapresentasjonen til administrasjonen puttet flest mulig bilder av engler inn i glansbildeboka. I forrige periode satset opposisjonen på å synliggjøre verdikampen budsjettet skulle gjenspeile. Den gang stod det om penger nok til kloke hoder i skole og varme hender i omsorg eller kapp og kutt i tjenester.

Nå starter verdikampen fram mot desembermøtet der budsjettet skal vedtas. Den gamle opposisjonen er i posisjon i en syvpartiblokk som regjerer. Det siste året har vært påfallende tafatt i kampen om verdier. Venstre og Senterpartiet, som tidligere gneldret og korrigerte, er satt på båsen. Småpartiene i SV og MDG er veps som stikker iblant, men som er lette å fjerne hvis man flytter sukkerskålen.

Skolen får færre kloke hoder neste år. Forslaget kommer samtidig som oppvekstsvilkårene er under kraftig press. Forklaringen på færre årsverk som følge av færre barn er i beste fall tynn. For de gamle er livet med buffet over. Nå blir det kaldmat som plinger i mikrobølgeovnen og ingen støtte til Livsglede for eldre.

Budsjettkampen i år bør handle om hvilke verdier Lindesnes kommune skal bruke penger på og hvor stor stab regionens største arbeidsplass skal beholde. Et lyspunkt er at administrasjonen foreslår å spare inn ti millioner kroner på bemanning i teknisk og rådmannstaben. Det er symboltungt for å endre Lindesnes kommune sin største jobb: Nemlig å rydde alle elefantene ut av rommet som gikk fra en treroms med Lindesnes, Marnardal og Mandal kommuner til en ettroms i nye Lindesnes kommune der alle skal ha plass.

Les hele saken med abonnement