Leder

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke snauere enn å anklage Erna Solberg for «folkeforakt» etter et VG-intervju hvor Høyre-lederen advarer mot å «dyrke konflikten» om strømpriser og kraftpolitikk. Kjernen synes å være at Solberg avviser makspris på strøm, i strid med flertallet i en meningsmåling. Temperaturen stiger også i etterdønningene etter partilederdebatten under Arendalsuka, og mye handler om årsakene til strømprissjokket i Sør-Norge. Engasjementet er naturlig, i et demokrati med åpen debatt som en grunnpilar. Noe som har preget debatten hittil, og langt på vei lagt premissene for den, er venstresidens utfall mot det markedssystemet for strømforsyningen som de alltid har vært imot.

Strupingen kommer på verst tenkelig tidspunkt, med tanke på så vel tørke som utfasing av fossil energi.

Parallelt har motstanden mot alt som kan knyttes til EU/EØS når det gjelder strøm fått forsterket kraft. Nå er det mange sammenfallende årsaker til prissjokket. Men det store skillet i energidebatten, ifølge SVs Ingrid Fiskaa, «går mellom oss som vil ha meir demokratisk styring, og dei som meiner at marknadskreftene skal rå grunnen åleine, ikkje om Putin lagar problem eller ikkje». Men noe som i alle fall blir mindre synlig i kampen mot markedskreftene, er at den dominerende årsaken til strømprisene befinner seg i Moskva.

Ifølge Statnetts analyser betyr de to siste utenlandskablene 10 prosent prisøkning på strøm.

I tråd med en rekke andre analyser anslo byrået Volue Insight nylig en strømpris i sør på 50 øre – dersom Putin ikke hadde valgt å strupe gassforsyningen til Europa som et mottiltak mot de økonomiske sanksjonene. Strupingen kommer på verst tenkelig tidspunkt, med tanke på så vel tørke som utfasing av fossil energi.

Den hjemlige debatten om tiltak mot prissjokket har hittil hatt en slagside av forenklede løsningsforslag. Eksempelvis ville makspris på strøm gitt alvorlige bivirkninger så lenge det er for lite strøm tilgjengelig og politikken bør stimulere til strømsparing. Men samtidig er det på sin plass med den kjente øvelsen: debatt om debatten. Og da skader det ikke å ha Putins overordnede mål for øyet, å slå sprekker i Vesten og i det enkelte land. Og som MDGs Arild Hermstad påpeker, løser vi ikke energikrisen med en nasjonalisme og proteksjonisme som svekker solidariteten i Europa.