Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør

Smittebølge 2 har fått fotfeste og smittetallene stiger flere steder i landet. I Farsund er det 60 registrerte smittetilfeller og for flere av landets store byer gir smittetallene en mørk prognose. Statsminister Erna Solberg måtte torsdag på nytt komme med strenge formaninger om hvordan befolkningen skal oppføre seg for å stoppe smittespredningen. Munnbind, sprit og kohortdisiplin er nok en gang stikkord. Unødige innenlandsreiser skal unngås. I tillegg er det kommet nye regler for hvor mange personer hver og en skal tillate seg å treffe. For de enslige og single betyr det at man kan ha fysisk kontakt med to eller tre nærkontakter og kun ved helt spesielle anledninger får man invitere folk hjem, men da aldri mer enn fem gjester.

Den sosiale kontrollen som det legges opp til kan virke streng og inngripende. De single og ensomme går en mørk juletid i møte og høytiden kan med regjeringens føringer bli mer ensom enn noensinne. Reglene for antallet menneskelige kontakter går på tvers av menneskets sosiale natur, og kun den iboende respekten for autoriteter nordmenn har vil gjøre regelen gjennomførbar. Likevel vil langt de fleste føle på sin plikt og etterleve myndighetenes krav.

Med slike strenge regler er det samtidig en klar forventning om at våre folkevalgte overholder de samme reglene og går foran som gode eksempler. Tidligere i uken var stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til stede under KrFs jubileumsfest i Farsund. Der var han i samme lokale med en person som senere testet positivt for korona. Grøvan møtte noen dager senere i Stortinget blant annet for å overvære statsministerens offentliggjøring av de nye smittetiltakene.

Grøvan sier til Lindesnes at han hadde stortingslegens velsignelse til å møte i stortinget torsdag og at han selv ikke hadde noen symptomer på sykdom. Forhåpentligvis er både Grøvan og resten av politikerne smittefrie også etter torsdagen, men signalet det sender til en pliktoppfyllende befolkning som etterlever strenge regler, er en annen sak.

Også lokalt har vi politikere som kan få utfordringer ved å etterleve de nye begrensningene i antall menneskemøter. Ordfører Even Tronstad Sagebakken er høyt og lavt i kommunen, deltar i en rekke politiske møter og treffer et stort antall mennesker i sin ordførergjerning. Det er betimelig å spørre om ordførerens arbeidsplan er i tråd med gjeldende koronaregler eller om regelverket bøyes for å gi rom for en aktiv hverdag. Det er som kjent stor forskjell på eksempel til etterlevelse og eksempel til skrekk og advarsel.

Les hele saken med abonnement