Leder

Denne uken ble det klart at May Lis Furenes og Randi Fredriksen skifter parti fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp) til Venstre. Politisk representasjon handler om i hvor stor grad representantene skal speile sine velgeres interesser og holdninger når de tar avgjørelser. I kommunepolitikken er det også slik at flere stemmer på personer de kjenner, enn ved nasjonale valg.

Elisabeth Lindland uttaler at hun er skuffet over Furenes. Det er nok mange MDG-velgere også.

Furenes og Fredriksen sanket stemmer på bakgrunn av lovnader de gav før valget, og gjennom folkeavstemming ble de valgt for partiene sine i en fireårsperiode i Lindesnes kommunestyre. De sier selv de stort sett vil stemme som før, men at det kan skje at de stemmer i tråd med Venstre fremover og ikke sine tidligere partiprogram. Selve kontrakten mellom dem og velgerne.

Furenes og Fredriksen var og er begge en del av flertallskonstellasjonen i kommunestyret. Dermed har ikke partibyttene ført til en endret dynamikk i så måte. Like fullt har Venstres posisjon doblet seg, MDGs representasjon har blitt halvert og Sp har mistet én av fem representanter. I tillegg har Sp mistet sin leder i utvalget for plan og samfunnsutvikling, og MDG har mistet sin ene representant i formannskapet. MDGs gruppeleder, Elisabeth Lindland, uttaler at hun er skuffet over Furenes. Det er nok mange MDG-velgere også.

Å oppleve splid i eget parti eller endring i politisk overbevisning, kan skje for politikere. Det er forståelig at politikere da melder seg ut av partiet og inntar rollen som «uavhengig», slik Alf Gottfred Møll gjorde i 2019.

Et klokt valg av Furenes og Fredriksen hadde vært å melde seg uavhengige ut perioden og ikke deltatt på gruppemøtene til et annet parti. Duoen kunne samtidig meldt seg inn i Venstre og stått på partiets liste til neste valg. Det kan virke som at egen posisjonering før neste høst er viktigere for Furenes og Fredriksen enn mandatet de er gitt. Nå er i hvert fall ikke kommunestyret representert slik folket ønsket.