Selv innaskjærs kan uventede utfordringer dukke opp i horisonten

Mandag grunnstøtte feriedrømmen til Lars Henning Engblad like utenfor Mandal. Den ivrige seileren skulle egentlig krysse Nordsjøen og besøke Shetland med seilskøyta Josefa. Slik gikk det ikke. Som du kan lese i vår avis bød skjærgården utenfor Mandal på mer dramatikk enn Engblad hadde sett for seg på forhånd. Seilskøyta fikk et ublidt møte med steingrunnen og fikk en flerre i skroget. Dermed fosset vannet inn, og skipperen måtte tenke fort. Det gjorde han åpenbart, og alt tyder på at han klarte å holde hodet kaldt i en krevende situasjon. Instinktivt førte skipperen Josefa inn i grunnere farvann ved Brattholmen. Kort tid etter møtte hun igjen havbunnen på et par meters dyp.

Uten den snarrådige manøveren fra skipperen kunne seilskøyta nå ligget på 22 meters dyp mellom Brattholmen og Gismerøya, eller på atskillig dypere vann i Mannefjorden. Som representanten fra Redningsselskapet slår fast ville det krevd en helt annen redningsoperasjon. Historien om skipperen og Josefa er dramatisk, men heldigvis er det bare snakk om materielle skader. Det er lett å se for seg at historien kunne endt med et annet utfall. Derfor er det hyggelig og betryggende å lese at redningsskøyta Bill befant seg i nærheten av havaristen kort tid etter melding om hendelsen.

Denne uka gikk skolebarna ut i ferie, og de kommende ukene trekker mange sørlendinger og feriegjester på sjøen. Historien om forliset i fjæresteinene bør være en påminner om å være forberedt når du ferdes på sjøen. Selv innaskjærs kan uventede utfordringer dukke opp i horisonten. Denne uka har også vist hvor uforutsigbart været kan være om sommeren. Hvis uhellet først er ute, blir det ekstra krevende om været ikke spiller på lag. Det gjelder både for store og brede seilskøyter som Josefa og små og korte skjærgårdsjeeper som i hopetall brukes til fornøyelse og glede nå om sommeren.

Akkurat nå må skipperen og Josefa begge belage seg på landligge den nærmeste tiden. Skøyta er løftet på land, og skipperen slår fast at skadene skal repareres. Det er godt å høre for alle som setter pris på en vakker treskøyte. Det bør kunne være et eksempel til etterfølgelse. Det er nok mange andre som i løpet av sommerferien vil møte skjær i sjøen, uavhengig om det skjer i båt eller på land. Vi kan nok alle lære av skipperen. Sikt mot roligere farvann, få oversikt over skadene, og start reparasjonene.