Henlagt trygghet

Politistasjonen i Mandal har stått bak etterforskningen av øksevolden som rammet Reidar Eeg tidligere i vinter. I forrige uke skrev Lindesnes historien til Eeg som reagerer sterkt på at saken hans er lagt i skuffen hos politistasjonssjef i Mandal, Anne Margrethe Ruud. Han kjemper nå for at saken skal tas opp.

Øksevolden han ble påført medførte en rekke sykehusopphold, operasjoner og opptrening. På tross av at det i voldssaken foreligger en sterk vitnebeskrivelse, har ikke det vært nok til at politiet har kommet i mål med en tiltale. Tvert imot har politiet i Mandal henlagt den alvorlige saken.

Det er ikke første gang en sak blir henlagt etter bevisets stilling eller av ressursspørsmål hos politiet i byen. Politiets egne tall for 2018 viser at politiet i regionen hadde en oppklaringsprosent på 65,2 prosent. Det betyr at om lag 35 prosent av sakene aldri får en løsning.

Det er et høyt tall når man vet at politistasjonen har en rekke kompetente og tjenesteivrige ansatte. Politiet er også i en særstilling når det gjelder aksept for sitt arbeid. Ingen andre offentlige instanser slipper unna med halvgjort jobb. Det er ressursmangel på de fleste skoler og sykehus. Likevel blir verken hjerteoperasjoner eller eksamener henlagt.

Den siste perioden har det vært flere tilfeller av innbrudd eller innbruddsforsøk i regionen. I Mandal ble det forrige uke registrert seks innbrudd eller forsøk på sådan. Flere av disse sakene er allerede henlagt. Igjen sitter fornærmede med ubesvarte spørsmål og svekket trygghet. Gårdeier Jan Pettersen er blant dem som er skuffet over politiets innsats. Han har hatt fire innbrudd i sitt bygg hvor to er bekreftet henlagt med et skuldertrekk fra politiets side. Pettersen opplever at politiet ikke engang har tatt tak i bevisene han har overlevert dem.

Sakene føyer seg inn i en stygg rekke av henleggelser som politiet i Mandal må svare for. Både vinduskikkersaken på Frøysland, voldssakene fra Torjusheigata i fjor og ikke minst voldtekten i Furulunden for tre år siden, har havnet i henlagt-bunken på Ruuds kontor.

Den enkelheten ordensmakten utviser ovenfor sårbare fornærmede er ikke akseptabel. Trygghetsfølelsen får seg et ubotelig banesår for den enkelte og påvirker lokalsamfunnets rettsikkerhetsoppfattelse. Det er en tung stein til byrden å stå alene med frykten og utryggheten etter at politiet har stemplet ut sitt ansvar.

Les hele saken med abonnement