«Nå teller hver eneste stemme. Hver eneste en.»

Hanskene er av. Alt er lov. Djevelen ligger i detaljene. Kommunevalget for nye Lindesnes blir et oppgjør som avgjøres på valgnatten når mandatfordelingen kommer og dagen derpå når personstemmer er gjort opp. I Fædrelandsvennens meningsmåling som ble offentliggjort onsdag, ligger Kristelig Folkeparti an til å få all makt på vippen. Nå pågår et indre opprør i lokalpartiets sjelsliv om makten skal flagges som ordfører, eller om de skal godta varaordføreren. I tillegg er det strid om KrF skal velge høyresiden eller å gå til Arbeiderpartiets brede samling av småpartier for styrke. Som om ikke det er forvirrende: På 24 timer har førstekandidat Svein Jarle Haugland for KrF gått fra å flagge seg som ordførerkandidat, til å erkjenne at slår oppslutningen til som meningmålingen spår, kan han bare bli varaordfører. Deretter gjeninnsetter han sitt kandidatur som ordfører i et leserbrev i Lindesnes. Noen har snakket sammen og gitt Haugland beskjed om å ha fokus på makten, æren og evigheten de neste fire årene. Det var nemlig oppsiktsvekkende at Haugland på vippen med historisk makt flagget at han godtok bare å bli varaordfører.

Valgvinneren avgjøres ikke av Kristelig Folkeparti alene. Arbeiderpartiet, Høyre og Frp slåss med seg selv både nasjonalt og lokalt. Høyres Janne Fardal Kristoffersen har vært blid med alle, så blid at man lurer på hvor mye rundere hjulet kan bli. Dessuten taper Høyre stort på kommunesammenslåingen der Kristoffersen selv fremmer seg selv som «limet» i en mulig borgerlig seier. Prydbusken i borgerlig samarbeid er ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen. Han ble den store seierherren på Fædrelandsvennens meningsmåling utført av Respons Analyse en uke før valget . Frp og borgermester Andersen får æren for alt godt i regionen. Frp soper inn stemmer på ny vei, tømmerhavn, fengsel, hotell og alt som lyser vekst. Andersen nyter imponerende stor tillit. Selv kjernebudskapene om at boplikt og eiendomsskatt skal forsvinne, kan deles opp i spiselige biter kompromisser mot sitt eget verdigrunnlag og serveres velgerne slik at de tror alt er greit.

Arbeiderpartiet raser nasjonalt og lokalt på meningsmålingene. Ordførerkandidat Even Tronstad Sagebakken lå i 2015 an til ordførervervet med støtte fra en fraksjon i Høyre, som ville ha varaordføreren og lederne i planutvalg og havnestyret. Alf Erik Andersen snappet likevel ordførervervet med støtte fra en annen fraksjon i Høyre og venninnene Randi Fredriksen (Sp) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (Venstre). Valgnatten kan bli like dramatisk i år. Nær sagt som vanlig i norsk politikk er makten samlet i de små partiene. Nå teller hver eneste stemme. Hver eneste en.

Les hele saken med abonnement