Leder

Økte renter og økte priser på matvarer, drivstoff og strøm har ført til betydelig strammere økonomi for flere. Denne uken kom tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at utgiftene i en gjennomsnittlig husstand har økt med 1500 kroner i måneden, noe som tilsvarer 18.000 kroner i året. De som rammes hardest er de med lavest inntekt, og mange enslige forsørgere har det nå tøft.

Flere unge og barnefamilier har det også stramt økonomisk. I en etableringsfase med høy lånegrad, merkes den økte renten. I dagens avis forteller flere at de har mindre å rutte med. For det er vanskelig for folk å kutte i nødvendighetsgodene mat, drivstoff og strøm. Flere er også, naturlig nok, bekymret for hvordan det blir til vinteren. Da blir det kaldere enn den milde høsten vi opplever nå, og både renten og prisene kan øke ytterligere.

Det er for all del mulig å kjøpe rimeligere matprodukter, bytte ut dyre middagsretter og bli god på å bruke butikkenes ukentlige tilbud. Det kan være bra å bli mer prisbevisst, men for de som allerede har gjort en rekke grep, er det ikke enkelt å kutte ytterligere i matbudsjettet. De som må pendle langt til jobb har heller ikke mulighet til å kutte bort drivstoffutgiftene. En konsekvens av dårligere råd kan også være at mange ikke får råd til å bruke den nye motorveien som snart åpner.

Flere er også, naturlig nok, bekymret for hvordan det blir til vinteren. Da blir det kaldere enn den milde høsten vi opplever nå, og både renten og prisene kan øke ytterligere.

Det har nok vært bra for mange å bli bevisste sitt strømforbruk, for tidligere har nok mange latt lys stå på og dusjet for ofte og for lenge. Å bli bedre på å spare energi er vi alle tjent med. Samtidig er vi avhengige av en viss mengde strøm. Nå er strømprisene svært lave, men det er uvisst hvor lenge de holder seg på dagens nivå. Det som er sikkert er at mange går en tøff vinter i møte, og det må vi alle ta innover oss. Det er nå de som kan må vise raushet.