Regjeringen har nå åpnet opp for at utbyggerne av de første havvindområdene i Norge kan melde seg på konkurransen. Det betyr at starten for en enorm utbygging offisielt er i gang. De to prosjektene som regjeringen vil åpne for utvikling er Sørlig Nordsjø II og Utsira Nord. Planen er at satsingen på havvind skal gi oss betydelig mer grønn strøm framover.

Det siste året har det vært mye snakk om havvind lokalt. Etter at det i februar 2022 ble kjent at entreprenørselskapet Bertelsen & Garpestad AS søkte om å sprenge ut store fjellmasser fra Sodevika, begynte flere beboere og hytteeiere i området å protestere. Etter ett år med leserinnlegg i avisen, Facebook-innlegg, folkemøter og debatter, ble havvindsatsingen i Sodevika for første gang politisk behandlet denne uken. Det var utvalget for drift og forvaltning som stod for behandlingen av saken på tirsdag, og behandlingen er behørig dekket i dagens avis.

Over 60 motstandere møtte opp da befaringen i Sodevika ble gjennomført. Politikere, administrasjon og konsulenter ble møtt av både plakater og støyende lyd under den flere timers lange turen. Under befaringen var det, som vanlig, lov til å stille spørsmål. Utvalgsleder John Øyslebø (Sp) måtte etter hvert stoppe folks innlegg og spørsmål, fordi det tok for mye av den avsatte tiden i naturområdet. Det at ting skjer fort er virkelig nøkkelordet i Sodevika-saken. På ett år har et område som ble regulert til næring i 2012, blitt høyst aktuell for en industri ingen hadde tenkt på i Mandals skjærgård. Tirsdag kveld sendte utvalget for drift og forvaltning detaljreguleringen ut på første høringsrunde. Politikken som gjøres av området lokalt skal endelig vedtas i kommunestyret i juni. Den lokale prosessen skjer altså samtidig som det nasjonalt nå er satt ut ulike konkurransekriterier. På halvannet år kan virkelig ting endre seg.

Mens forandringen ser ut til å fryde ordføreren og majoriteten av politikerne, er det mange andre som er redde og frykter den optimistiske vinden som har sust inn over Mandals skjærgård. Støy i flere år. Støv i flere år. Etter hvert kanskje høye vindturbiner synlig gjennom store deler av året. Blir det i det hele tatt mulig å kose seg i den idylliske skjærgården vår i årene framover? Det er det ingen som vet. Det er heller ingen som vet om Lindesnes får ta en stor del i havvindsatsingen. Antall arbeidsplasser knyttet til et industrieventyr kan heller ingen slå fast ennå. Det vi helt konkret vet, er at alt i denne saken skjer i en voldsom fart, og at utbyggerne i Sodevika likevel helst skulle startet sprengingen for «lenge» siden.