Leder

Det er på tide å finne fram julekjolen, dressen og nisseslipset. De to siste årene har julebordsesongen blitt ødelagt av koronapandemien, men slik er det ikke i år. Nå svarer 56 prosent av de spurte i en Opinion-undersøkelse at de skal delta på julebord. Vi er altså på vei tilbake til normalen igjen. Det å gå på en bedriftsfest som markerer slutten på arbeidsåret sammen med gode kolleger var et konsept som blomstret opp i etterkrigstiden. Det de fleste i dag kjenner som julebord med jobben ble faktisk omtalt i Aftenposten allerede i 1961.

Det bør være helt mulig å lage en fin bedriftsfest, uten at folk skal droppe å komme fordi de blir utsatt for alkoholpress.

Tradisjonen står sterkest denne måneden, og i dagens avis har vi sjekket hvordan utelivsbransjen har det etter to år med avlyste julebord. Ikke alle har kommet tilbake til en normaltilstand ennå, men de fleste i bransjen er fornøyde med hvordan de ligger an. Det er bra, for de fleste i bransjen er helt avhengige av en god julebordsesong for å kunne drifte resten av vinteren.

Julebord med jobb involverer som regel både god mat, god og dårlig underholdning og alkohol. Det har i mange tilfeller vært en forventning om at kolleger som drikker er gøye, mens de som ikke drikker ødelegger stemningen. Det kom klart fram da Folkehelseinstituttet la fram rapporten «Alkohol og arbeidsliv II» i 2019. Det triste med denne holdningen er at over 300.000 årlig dropper jobbfester på grunn av alkohol og drikkepress. Denne høsten lanserte derfor alle hovedorganisasjonene i norsk arbeidsliv, statens arbeidsgiverenhet og Akan kompetansesenter i samarbeid med Helsedirektoratet, kampanjen «Tanker fra jobbfesten». Den består av tre korte filmer, og målet er inkludering og øke forståelsen for at ikke alle ønsker å drikke alkohol i jobbsammenheng.

Det bør være helt mulig å lage en fin bedriftsfest, uten at folk skal droppe å komme fordi de blir utsatt for alkoholpress. Julebord skal være en trygg og gøy fest for alle. Men det krever at vi alle tenker oss litt om før vi møter opp på årets fest. Vi må droppe å spørre kolleger om hvorfor de er edru, og heller spørre hva de har likt best med jobbåret.