Regjeringen vil innføre røykeforbud en rekke nye steder. I Folkehelsemeldingen som nå er til behandling i Stortinget, foreslås det forbud i private biler hvor barn er med og på utendørs lekeplasser, idrettsområder, holdeplasser og fellesarealer i boligkomplekser - samt skjerpelser når det gjelder omsetning og innpakning av tobakksvarer. Da meldingen ble fremlagt før påske, varslet helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) en vurdering av røykeforbud også på uteserveringer og festivalområder, parker og strender. For selv om andelen røykere har hatt en gledelig nedgang, er det fortsatt et stykke igjen til å kunne erklære en røykfri nasjon.

I aldersgruppen 16-24 år er andelen daglig røykere redusert fra 7 til 2 prosent i løpet av ti år, mens 15 prosent plasserer seg i samlekategorien «av og til». Mellom festrøykere og fastrøykere kan det nok være tøyelige grenser. All røyking, passiv røyking inkludert, medfører dessuten betydelig helserisiko. Ifølge Helsedepartementet kan årlig rundt 5000 for tidlige dødsfall knyttes til røyking. Å hindre rekruttering av røykere i ungdomsgenerasjonen og beskytte barn mot passiv røyking, fremstår i alle fall som en udiskutabel riktig strategi.

Tobakksindustrien har neppe gitt opp det norske markedet, tross alle restriksjoner.

Statistikk-kurver gis som kjent ikke til odel og eie. Motkrefter pipler også fram, som for eksempel da det ble påvist at influensere med stor påvirkningskraft påfallende ofte postet bilder av pen ungdom som «tilfeldig» hadde en sigarett mellom fingrene. Tobakksindustrien har neppe gitt opp det norske markedet, tross alle restriksjoner. Og i hvilken grad skyldes røykekutt en sunnhetstrend som kan snu, og hva er opplysningskampanjenes fortjeneste?

Den snart 20 år gamle røykeloven brukes gjerne som et eksempel på raske skifter fra motbør til suksess. Senere er det kommet flere utvidelser. På sin videre ferd bør lovgiverne også vurdere spørsmål som gjelder metningspunktet for forbud i de gode hensikters navn – eller mot «alt man ikke liker». Forbud og innstramninger må ha en rimelig grad av oppslutning i folket. Et bredt, tverrpolitisk lovvedtak i Stortinget gir et godt grunnlag i så måte. Det meste i regjeringens nye forslagspakke burde innby til det.