I mai ble det klart at styrene til Agder Energi og Glitre Energi ville be eierne sine om å fusjonere de to selskapene. Statkraft, som eier 45,5 prosent av aksjene i Agder Energi har allerede gitt sin støtte til fusjonen. Kommunene i Agder, som eier resterende 54,5 prosent av aksjene, er bedt om å behandle saken innen 1. september. Før sommeren hadde 16 av 25 Agder-kommuner gjort det. Ti av kommunene har gitt tommel opp, mens seks kommuner har stemt imot fusjon. Torsdag var saken oppe til behandling i Lindesnes formannskap.

Den første innstillingen til rådmann Kyrre Jordbakke var å gå mot fusjonen. I sist uke kom kontrabeskjeden: Jordbakke hadde endret innstilling fra nei til ja. Endringen ble begrunnet med at rådmannen hadde stilt Agder Energi flere spørsmål, og at de nylige svarene han har fått gir grunn til å endre mening. Torsdag var det formannskapets tur til å ta stilling til fusjonen. I møtet gikk våre folkevalgte imot rådmannens nylige ja-innstilling. Formannskapet mente at med en så uoversiktlig strømsituasjon som det er nå, er det mest forsvarlige å be Agder Energi utsette fusjonsplanene.

Formannskapets vedtak skal behandles i kommunestyret på torsdag. Der blir nok resultatet likt. Lokale politikere opplever en annen situasjon enn de gjorde i mai. Mens det nasjonalt trengs endringer raskt, er det godt å se lokalpolitikere som holder igjen inntil det har kommet nye, nødvendige retningslinjer for strømpolitikken. Det er forståelig at et salg som trolig vil føre til høyere avkastning er ønskelig for kommuner. Samtidig er det slik at frustrasjonen blant folk er til å ta og føle på.

Selv om Lindesnes har stemt for en utsettelse, skal det noe til at det skjer. Da skal nesten alle kommunene som ennå ikke har bestemt seg stemme likt som formannskapet gjorde i går. I tillegg må noen av kommunene som har bestemt seg ta saken opp på nytt. Det finnes altså en ørliten sjanse for at fusjonen utsettes. Det kan være at Lindesnes med flere sender noen signaler om at det kan være dumt å gi bort aksjemajoriteten i et stort energiselskap samtidig som strømrekorder settes uke etter uke. For fusjonen vil helt klart redusere kommunens innflytelse ytterligere.

Mens det nasjonalt trengs endringer raskt, er det godt å se lokalpolitikere som holder igjen inntil det har kommet nye, nødvendige retningslinjer for strømpolitikken.