Fem 18-åringer ved Mandal videregående skole startet denne høsten en russegruppe for å sørge for at færrest mulig skal kjenne på utenforskap i russetiden. Avgangselevene bruker det sosiale mediet TikTok til å nå ut til ensomme medruss i hele landet.

– Her er det rom for alle, og vi har ingen øvre grense for antall medlemmer. Vi håper og tror gruppen vokser de kommende ukene, sa Marthine Vesterhus til Lindesnes avis den 29. oktober.

Nå, tre uker senere, har gruppen blitt redningen for flere 18-åringer. Denne uken fortalte NRK om en russ fra Bærum som har blitt med i gruppen etter at hun nylig var bedt om å forlate russebussen hun egentlig var med på.

En annen russ fra Tønsberg fortalte at hun var blitt med i gruppen fordi hun ikke har så mange venner som er russ. De siste årene finnes det utallige slike historier om avgangselever som har blitt ekskludert fra feiringen som egentlig skal avslutte tretten års skolegang på en gøy og sosial måte.

Det er på høy tid å slå alarm slik rektoren på Ullern videregående skole, som er en av de mest populære i Oslo, gjorde i VG i sist uke. Rektoren sendte brev til alle foresatte hvor hun advarte mot et stadig mer hierarkisk ungdomsmiljø knyttet til russebussene til elevene.

Rektoren var klar på at også de ferske 1. klassingene på den videregående skolen raskt ble innlemmet i det usunne miljøet, og at 16-åringene var tidlig ute med å danne fremtidige russebuss-gjenger. Rektoren har derfor valgt å gjøre en rekke grep, blant annet ved å bryte opp fysiske bordplasseringer i kantinen og ved å ha flere lærere til stede i fellesområdene i friminuttene.

Det er flott at de lokale russejentene tar tak i problemet og lager en gruppe for alle, og at gruppen skal ha noen kjekke treff sammen det kommende året. Flere russ burde tatt et slikt ansvar, for det utgjør en stor forskjell for de som blir inkludert.

Likevel kan ikke slike initiativ være en hvilepute. At unge voksne lager eksklusive gjenger og utestenger medelever år etter år, og at problemet bare har blitt større, må tas tak i. Det må skje en rask holdningsendring knyttet til russefeiringen, og da må de som har et ansvar ta det. Politikere kan legge føringer og skoleledelsen kan gjøre mye, men ungdommen selv og ungdomsforeldre må ta et større ansvar. Det vil føre til et mye bedre liv for mange.