Ingen overraskelse

  • Fridtjof Nygaard

Nordmenn er født med ski på beina, men likevel kommer vinteren som den store og stygge overraskelsen hvert år. Årets første snøfall skaper alltid kaos med innhold av alvor og humor. Media melder at snøen laver ned, men så legger det seg mellom tre og tretti centimeter snø på Sørlandet. Veien framstår som uframkommelige og bilder av biler på tvers og i grøfta skaper frykt og avsky for den kalde fine tida. Men vinter er helt normalt, akkurat som klimaskifter og ekstremvær er en del av livet. Og etter to dager er den første vinteren regnet bort.

Været har naturlig nok et høyt engasjement rundt seg fordi alle påvirkes av værforholdene. Været i 2018 ble ekstremt på flere måter. Det ble en vinter utenom det vanlige med store snømengder som forårsaket store ødeleggelser i skogen og mye materielle skader på spesielt hustak, som ikke taklet den tunge snøen og kollapset. Sommeren ble en av de varmeste og tørreste noen gang. Mange bønder fikk store svikt i avlingene. Og mens slapset flyter i gatene, kan man google den store snøvinteren for 22 år siden. 29. april ble det satt ny snørekord i Tromsø. Da ble det målt hele 240 centimeter snø ved Vervarslinga for Nord-Norge på toppen av Tromsøya. Norge er vant til vær.

I den alvorlige delen av vinteren kommer ulykkene. Arbeidstilsynet og Statens vegvesen har et spesielt utfordrende ansvar for kontroll av tunge kjøretøy. LO har krevd at Stortinget bevilger mer penger til kontroll av tunge kjøretøy for å øke trafikksikkerheten. Norge har nullvisjon for antall døde i trafikken. I fjor døde 108 mennesker i trafikken og tallet er det laveste på 70 år: Men selvsagt er over 100 døde mennesker årlig uakseptabelt. Trafikksikkerheten er et felles ansvar. Enkeltindivider må tenke egne ferdigheter, føreforhold og gode dekk på bilen. Veimyndighetene har et ansvar for at sikkerheten er sterk, og det er et stykke vei igjen. Det er umulig å beskytte seg mot glatte veier og menneskelig svikt.

Les hele saken med abonnement