I dag, like utenfor Guggenheim Museum i Bilbao, stiller Søren Wærenskjold til start i verdens mest prestisjetunge sykkelritt. Tidligere har Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen representert Sørlandet i Tour de France. Nå er 23 år gamle Wærenskjold fra Mandal den tredje sørlendingen som skal gjøre landsdelen, og kanskje hele Norge, stolt. Allerede i det han tar sitt første tråkk blir han historisk. For sykkeltalentet er med på det første norsklisensierte laget som deltar i rittet. Han er også med det året hele åtte norske ryttere deltar, og det er ny rekord.

Denne måneden kan vi altså få oppleve at «alle» begynner å snakke om en 23 år gammel mandalitt med unike spurtferdigheter.

I hans første Tour de France kan Wærenskjold også gå inn i historiebøkene for mer enn «bare» sin deltakelse. For like før det hele starter, har både sportssjef Kurt Asle Andersen og lagkamerat Alexander Kristoff uttalt at mandalitten allerede nå er god nok til å ta en etappeseier i løpet av de neste 23 dagene. Spesielt etappene på dag tre, fire og sju skal passe 23-åringen godt. Torsdag ble det sagt fra flere hold at det kan godt være laget skal sykle for Wærenskjold og ikke veteranen Kristoff på disse etappene. Det sier noe om hvilken form sykkeltalentet er i. Samtidig blir det spennende å se hvordan Wærenskjold, en av de tyngste rytterne som deltar, responderer når de franske fjellene skal bestiges.

For mandalitten er det hans store drøm som nå utspiller seg. I dagens avis forteller han at han allerede som tolvåring sa han ville delta i Tour de France. «Selv om barndomsdrømmen har gått i oppfyllelse, føles det rart nok ganske naturlig å være her nå» sier han. Den jordnære, hardtarbeidende og ambisiøse mandalitten har også helt rett. Det han har vist av resultater det siste året, viser at han absolutt har fortjent plassen i rittet.

Først vant Wærenskjold U23 VM i tempo i Australia i høst. Så tok han sin første proffseier under Saudi Tour i februar. Den. 18. juni kom Wærenskjold på andreplass i etapperittet Belgia rundt, og i sist uke ble han norgesmester i tempo. Hvis alt klaffer kan han i løpet av den neste uken altså legge til en etappeseier i Tour de France på merittlisten. Denne måneden kan vi altså få oppleve at «alle» begynner å snakke om en 23 år gammel mandalitt med unike spurtferdigheter. En som har lagt selve grunnlaget for suksessen her i vår kommune. Tenk det.