Et liv etter striden

  • Fridtjof Nygaard
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kantorstriden i Mandal menighet har foregått for offentligheten i seks måneder, og selv når Tormod Lindand skal takkes av så skjer ikke det i fred og fordragelighet. 17. oktober blir det Takk Til Tormod-konsert med ti bekreftede kor og andre deltakere. Arrangementskomiteen presiserer at konserten verken er en musikalsk meningsytring eller protesthandling, men en offisiell takk til Lindland for den fremskutte, sentrale og viktige rollen han har hatt i byens musikalske liv. Lindland inngikk forlik med sin arbeidsgiver, Mandal Kirkelige Fellesråd, om å avslutte arbeidsforholdet sitt etter en omfattende personlig og faglig strid mellom prester, kolleger og ham. Sommerferien har ikke dempet bølgene i menighetens sjelsliv, og for tiden leder av koret Da Capo, Ester Kige, skriver i et leserinnlegg at «det vil nok kreve tid – lang tid for mange. Derfor er det min personlige mening at takkekonserten har feil timing/kommer altfor tidlig».

Takkekonserten skal være i dur, men har et drag av mollstemte toner. Ingen kor knyttet til Mandal menighet deltar, og to av korene Tormod Lindland startet og bygget opp, Mandal Kantori og DaCapo stiller ikke. Heller ikke alle andre inviterte har sagt ja til å stille. Mandal Musikkforening og Showkoret er blant disse. Samtidig foregår det en aksjon på Facebook for å foreslå Tormod Lindland til årets kulturpris i Mandal kommune. Over 200 personer har så langt undertegnet oppropet. Får Lindland den velfortjente prisen, blir prisen politisk. Da er man uten mulighet til å skille begrunnelsen for prisen fra stridens innhold.

At striden fortsetter, har klare drag av den religiøse bevegelsen som flagellantene pisket i gang fra 1200-tallet. Man pisker seg til blods for å gjøre bot. Fortsatt foregår den religiøse selvpiningen i flere katolske misjonsområder verden over, og Filippinene er spesielt kjent. For at menigheten og ikke minst Tormod Lindland ikke skal utsette seg for langvarig seigpining, må partene se fremover. Sorgen over prosessen og savnet etter kantoren skal respekteres, men må ikke skyggelegge at det finnes et liv selv etter denne striden.

Les hele saken med abonnement