De gamle har det godt?

  • Fridtjof Nygaard

Tidligere eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) har sett flere norske sykehjem enn de fleste og mener alle bør ha hotellstandard. Nå skal nye Lindesnes kommune i gang med eldrereformen «Leve hele livet». Iden forbindelse skal man se på hva som må gjøres annerledes og hvor man ikke er gode nok. Reformen er landsomfattende og Regjeringen skal gjøre noe for de eldre - igjen og igjen. Eldreopprør er en norsk protestform. Pensjonist Per Hovda (dengang 82) sikret den første eldremilliarden i 1990. Senere har ulike regjeringer bevilget millioner og milliarder av kroner for å ta vare på og stilne kravene til eldrebølgen.

Hver eneste norsk politiker må mene noe godt om de eldre for selv å leve godt og lenge i landet. Selvsagt skal de eldre ha det bra. Det er en selvfølgelighet. Å mene at de eldre har det godt nok eller at de eldre ikke bør prioriteres, hadde vært mer oppsiktvekkende. Hotellstandard på norske sykehjem er også en floskel. Hotellstandard kan være så mangt, fra en stjerners rønner til fem stjerners luksus. Å telle stjerner er ikke politikerne like villige til. Stjernetelling er dyrt og forpliktende. Standarden bør ikke handle om flotte bygninger, men om innholdet i tjenestene som skal leveres.

Beboerne på norske sykehjem og omsorgstjenester betaler for å bo der. 80 prosent av trygden forsvinner for å ha det trygt og godt. Ifølge Michaelsen har rundt 80 prosent av beboerne på norske sykehjem en eller annen form for demens. Da er er pleiernes tid til nærhet og omsorg viktigere enn en suite med boblebad. Omsorgssektoren i Norge opplever, ifølge utallige medieoppslag, knallhardt press på bemanning. Penger til mange nok varme hender må derfor være nøkkelen for at de eldre skal oppleve litt lys og varme på vei inn i dødsskyggenes dal.

Les hele saken med abonnement