Når Gud er god

  • Fridtjof Nygaard

Enten man tror på Gud eller ikke, så kan mange være fristet til å tro at Gud hadde en finger med i loddtrekningen da Kai Steffen Østensen ble valgt som ny leder av bispedømmerådet i Agder og Telemark. 25-åringen påpeker ubeskjedent at ledervalget er historisk fordi en med hans bakgrunn får lede kirken i Agder og Telemark. Han er ung, han stiller for den liberale delen av kirken og at han er åpen homofil. Han sitter for Arbeiderpartiet på Fylkestinget. En åpen homse på venstresida i norsk politikk skal vekke og nære det kristelige liv i menighetene og styre kirkene i Agder og Telemark. Den gullrekken kunne knapt en Lotto-tipper fra Lyngdal klart syv rette på.

Maktkampen i bispedømmerådet har i år vært hard. Åpen folkekirke fikk klart flest stemmer i bispedømmerådsvalget i høst. Østensen var listens toppkandidat. Hans motkandidat da lederen skulle velges mandag var Markus Westermoen, som var valgt inn for nominasjonskomiteens liste. Etter to runder med hemmelig valg, der resultatet ble fem stemmer til begge kandidater hver gang, ble Østensen valgt ved loddtrekning. Seieren er symboltung. Den liberale folkekirken vant. Heldigvis hadde mange nok med i aftenbønnen at konservative Bønnelista ikke fikk tydelig makt. Da hadde det blitt omkamp om likekjønnet vigsel, som er det siste en folkekirke trenger.

Den ferske lederen av bispedømmerådet utviser i seiersintervjuet med Lister24 storsinn ved å ha respekt for at det er uenigheter om prinsipielle teologiske saker. Østensen har tro på et uenighetsfellesskap som arbeider for takhøyde og fellesskap i kirken. I tillegg er det ifølge den nye lederen viktig å vise omverdenen at kirken er for alle. Guds barn av regnbuen blir jobb nummer en. En kirke for alle burde være en selvfølge, men må altså understrekes. La det bli mange streker under svaret.

Les hele saken med abonnement