Tirsdag kveld ble det klart at slengere og personstemmer har hatt stor betydning for kommunevalget i Lindesnes. Tre partiledere har fått beskjed fra velgerne sine om at de ikke er de som er mest ønsket. To av dem er varaordfører Svein Jarle Haugland i KrF og Senterpartiets ordførerkandidat Astrid Kolstad Varhaug. De har til felles at de begge er for sprenging i Sodevika. I kveld har de måttet se John Kittelstad og Per Goldman Nilsen, som begge er klare på at de er mot sprenging, ta over plassene deres.

Alf Erik Andersen i Fremskrittspartiet er den mest populære politikeren av alle. Han er for sjørettet næring i Sodevika, men er altså den som har fått flest personstemmer og slengere av alle. Akkurat som ved sist valg. Det interessante å se på med tanke på Sodevika-saken, er hvordan det har gått for den ene Frp-politikeren som har vært tydelig mot sprenging. Og han har det gått godt for. Torry André Ljosland Vatne har etter at kryss og slengere har blitt talt opp ,klatret fra niendeplass til femteplass på listen.

I Høyre, som har vært delt i Sodevika-saken, er det nå to kandidater inne som er mot sprenging. Både Åshild Schmidt og Johannes Strømberg har beholdt andreplassen og femteplassen. I partiet er det ellers én utskiftning på listen. Inn har Per-Terje Gabrielsen, som sto på 13. plass kommet, men det har ingen Sodevika-link. Det henger nok mer sammen med at Spangereid har mobilisert.

Venstre i Lindesnes har gjennom hele valgkampen snakket veldig høyt om hvor store motstandere de er av nedsprenging. Mandag kveld fikk de inn seks personer i kommunestyret og kunne åpne sjampanjeflasken. SV og INP, som også har drevet valgkamp på Sodevika, kunne også juble over resultatet. SV fikk inn tre i kommunestyret og INP to. I SV gikk også andrekandidat Britney Røyland forbi ordførerkandidat Morgan Salminen på grunn av kryss og slengere, men det skyldes ikke Sodevika-saken. For der er de begge helt klare på at de er mot sprenging. En annen som er tydelig på det er Oddbjørn Håland i Konservativt som også nå har en plass i kommunestyret. Miljøpartiet De Grønne er det eneste partiet som er mot sprengingen som går tilbake i årets valg. Dermed ble de unntaket som bekrefter regelen.

Regnestykket i det nye kommunestyret ser altså slik ut:

6 Venstre + 3 Krf + 3 SV + 2 Høyre + 2 INP + 1 Frp + 1 Sp + 1 MDG + 1 Konservativt = 20 stemmer mot sprenging. Motstanderne har nå flertall, og det kan ikke lenger være tvil om at saken er viktig for mange innbyggere i Lindesnes. Det viser også hvilken kraft (les sprengstoff om du vil) det kan være i motstandsgrupper som «La Sodevika Leve». Gruppen ba sine tilhengere om å gi kryss og slengere til bestemte personer. Alle utenom én av dem sitter nå i kommunestyret. Så blir det utrolig spennende å se hva som skjer fremover. Å reversere et vedtak gjort av det forrige kommunestyret er verken ansett som god kutyme eller særlig bra for kommunens renommé. Noen vil hevde det er ødeleggende for folks tillit, mens andre vil hevde det i dette tilfellet vil føre til det motsatte: Nå vil folk oppleve at de blir hørt. Det er likevel ikke sikkert at det er så enkelt. Hva tillater vedtaket som ble gjort i juni? Da kommer jussen inn i bildet. Ikke alle vedtak som fattes er mulige å omgjøre, men samtidig er det flere eksempler på at nye folk bak roret kan bety at en helt ny kurs settes. Slik 20 kommunestyrerepresentanter har vært tydelige på under valgkampen.