Leder

På Vigeland er det fire unge menn som leker seg i raske båter. I dagens reportasje i «Båden min»-serien kommer det frem at mennenes båter kan oppnå en hastighet på mellom 40 og 55 knop. Tidligere i sommer har Lindesnes skrevet om jenter som råner rundt og koser seg i grønne og gule Summer Fun. Det å ha det gøy i båt og kjøre rundt på måfå med venner, er noe mange i regionen har vokst opp med. Det er en fin måte å bli båtvant på.

I år det langt dyrere å kjøre rundt enn det det har vært tidligere. Prisene på drivstoff har økt kraftig denne våren, og det går utover manges båtkjøring. De siste årene har det vært rekordsalg av fritidsbåter, og nå er det folk som selger båtene sine fordi det blir for dyrt å bruke dem. Det er ikke tvil om at økte drivstoffpriser kan være kjedelig, og at for noen rammer prisøkningen hardt. Det er samtidig slik at det kommer noe godt ut av det også, i hvert fall ifølge Tryg. Forsikringsselskapet melder at det til nå i sommer har skjedd langt færre ulykker med fritidsbåter sammenlignet med de siste årene. Grunnen til det ses i sammenheng med at færre ferdes på sjøen, og at flere kjører saktere fordi det er billigere.

Forsikringsselskapets tall kan ses i sammenheng med politiets. Politibåten her i Lindesnes har ikke tatt mange fartssyndere i sommer. Kun seks personer har til nå kjørt for fort nærme land. Det fleste har fått bot for er derimot manglende redningsvest. Det er skummelt, for selv om det er færre ulykker til nå enn tidligere år, vil fremdeles noen oppleve å havne i en ulykke. Noen vil også havne i en dødsulykke. Dessverre har ikke antall dødsulykker gått ned. Til nå i år har 14 nordmenn mistet livet på sjøen, og det er omtrent det samme som tidligere år. Det vanlige er at rundt 30 omkommer på sjøen hvert år.

17- og 18-åringene som kjører raske båter på Vigeland har på både redningsvest og hjelm når de hopper gjennom bølgene. Det er tydelig at guttene liker fart og spenning, men at de samtidig har respekt for sjøen og tar sine forholdsregler. Ligger du i sjøen bevisstløs etter en grunnstøting, som er den vanligste ulykkesformen til sjøs, er det redningsvesten som kan holde deg flytende og i live. Den investeringen bør alle ta seg tid og råd til før de kaster loss.