I Norge er trolig 10.000 mennesker smittet av Hepatitt C. Viruset, som smitter gjennom blod, kan føre til kronisk leversykdom. Det er først og fremst injiserende rusmisbrukere som blir smittet, og flere av dem vet ikke at de bærer på viruset. Rusmisbrukere er ikke gode på å oppsøke lege, og derfor er det godt at prosjektet Hepatittbussen ruller rundt.

mandag kommer bussen til parkeringsplassen til Frelsesarmeen i Mandal, og forhåpentligvis kommer mange til å gå innom bussen for å teste seg for Hepatitt C eller HIV. Det tar bare ti minutter å ta blodprøven som trengs og få det påfølgende resultatet, så det er lite som skal til. Er prøven positiv, blir den smittede raskt satt i gang med en tolv ukers tablettkur som gjør at de aller fleste blir helt kvitt viruset.

De ansatte på bussen har selv vært rusmisbrukere, og de som oppsøker bussen blir derfor møtt av noen som virkelig ser og forstår dem. Det beste med Hepatittbussen er likevel at siden prosjektet startet i 2018, har langt flere rusmisbrukere enn tidligere fått en svært effektiv og livsviktig behandling. Det som startet som et toårig prøveprosjekt, men som ble utvidet til å vare ut 2023, er dermed helt i tråd med både Helsedirektoratet og WHO (Verdens Helseorganisasjon) sine mål om å utrydde Hepatitt C helt.

I 2022 er Hepatitt C en sykdom ingen burde dø av, men det er likevel forståelig at det skjer. Rusmisbrukere har alltid vært en nedprioritert gruppe, og de har aldri stått først i køen for å få den oppfølgingen de burde. Heldigvis gir lavterskeltilbud som Hepatittbussen et håp om en endring av tidligere kurs.

Rusmisbrukere er ikke gode på å oppsøke lege, og derfor er det godt at prosjektet Hepatittbussen ruller rundt.