Leder

En fersk temperaturmåling som InFact har gjort på bestilling fra Lindesnes avis viser at hvis det hadde vært kommunevalg nå, hadde flertallet i kommunen ønsket at Alf Erik Andersen i Fremskrittspartiet (Frp) igjen ble ordfører.

I temperaturmålingen som er gjort ett år før valget, kommer det frem at Andersen er ønsket av 33 prosent, mens sittende ordfører Even Tronstad Sagebakken får en oppslutning på 27 prosent. Det er likevel ikke slik at hvis det hadde vært valg i morgen så hadde Andersen fått kjedet og klubba tilbake fra Tronstad Sagebakken.

På temperaturmålingen er det Høyre som får best oppslutning av partiene.

I 2015 ble Andersen Mandals nye ordfører. Det skjedde på tross av at det var Arbeiderpartiet (Ap) som hadde fått flest stemmer under valget. Men med støtte fra Høyre, Senterpartiet (Sp) og Venstre (V) ble Frp store nok til å sikre Andersen ordførerkjedet.

For tre år siden, etter at Andersen hadde styrt Mandal i én periode, fikk Frp flest stemmer av alle partiene under lokalvalget. Med 27 prosent oppslutning sikret Frp seg hele 11 plasser i kommunestyret til nye Lindesnes. Det betydde imidlertid ikke at Andersen fortsatte i jobben. For i 2019 var det Tronstad Sagebakken, klok av skade fra sist valgnatt, som kom seirende ut av forhandlingene.

Han fikk med seg både Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sp, V og vippepartiet Kristelig Folkeparti (KrF) med varaordfører Svein Jarle Haugland. På valgnatten ventet Frp og Høyre på Haugland, men han dukket ikke opp ved forhandlingsbordet deres. Dermed ble det en takk for sist fra Tronstad Sagebakken til Andersen.

Nå har det gått tre år siden sist lokalvalg. På temperaturmålingen er det Høyre som får best oppslutning av partiene. Så hadde det vært valg i morgen ville den ferske ordførerkandidaten Paal Pedersen gjort et solid valg med 29 prosent oppslutning for Høyre.

Samtidig er det kun tolv prosent som har svart at de ønsker Pedersen som ordfører. Det tallet kan endre seg radikalt i løpet av ett år med valgkamp og synlighet.

Det som uansett er klart er at det politiske spillet i etterkant av valg her i regionen sørger for at det partiet flest innbyggere stemmer på langt ifra er sikret ordføreren.

Det er både vanlig og lov at lokalpolitikere ikke spiller med åpne kort under valgkampen, men det betyr ikke at det er bra. For at vanlige folk skal stemme på riktig parti for dem, så bør partiene være klare på hvem de vil forhandle med når resultatene foreligger. I hvert fall hvis målet er at innbyggerne skal ha en reell bestemmelsesrett i lokaldemokratiet.