Denne uken samlet flere politikere seg foran Stortinget for å markere motstand mot trusler og hets. Stortingspresident Masud Gharahkhani hadde invitert flere kvinnelige lokalpolitikere til å snakke om hvilken fare truslene og hetsene utgjør. Det var kvinner som var invitert, fordi det er spesielt kvinner som vegrer seg for å engasjere seg politisk. Forståelig nok.

De senere årene har det kommet flere rapporter som har vist at mange politikere, både på lokalt og nasjonalt nivå, har opplevd å bli utsatt for grove trusler, hatytringer, seksuell sjikane og stalking. Noen av politikerne har blitt så trakassert at de har fått politibeskyttelse. Noen har blitt sykemeldte, og noen har etter en stund med en rekke ubehagelige opplevelser også valgt å trekke seg fra vervene sine. Ifølge professor Tore Bjørgo ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for ekstremismeforskning, er det politikerne opplever snarere en økende enn en avtagende tendens.

Det er valgår i år, og det er på høy tid at det virkelig tas tak i dette alvorlige problemet. Rapporter har gjentatte ganger vist hvor mye politikere må tåle, og en rekke politikere har stått fram med sine historier. Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Berg er en av dem som virkelig har måttet tåle langt mer enn noen skal måtte. Hun, som mange politikere, legger ned en større innsats enn det som kreves av vervet, fordi hun vil gjøre en best mulig jobb for partiet hun mener vil gjøre samfunnet bedre. Da er det skremmende hvordan hun og flere andre blir «belønnet».

Uansett hvor uenig folk kan være med den ene eller andre politikeren, så er det forkastelig hva flere politikere utsettes for. Alle våre folkevalgte sørger gjennom sin deltakelse for at vi har et demokratisk samfunn. At det forblir slik fremover, er noe vi alle bør kjempe for.

Uansett hvor uenig folk kan være med den ene eller andre politikeren, så er det forkastelig hva flere politikere utsettes for.