Den positive trenden – folkehelsemessig sett – har gått i takt med den negative. Nordmenns tobakksrøyking er kommet ned på et minimum, mens snusbruken peker rett til værs. At snus er mindre skadelig enn røyk, er det ingen uenighet om, sier Tord Vedøy, forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten. Men forskerne har mer på hjertet. En systematisk gjennomgang av all forskning på området viser tydelig en økt kreftrisiko ved langvarig snusing: Dobbelt så stor fare for kreft i bukspyttkjertelen, tre ganger så stor i spiserøret – og høyere dødelighet – sammenlignet med ikke-snusere. Vedøy presiserer at risikoen avhenger av snustype, men helsefaren kan ikke lenger bortforklares.

En systematisk gjennomgang av all forskning på området viser tydelig en økt kreftrisiko ved langvarig snusing

Desto alvorligere kan det bli når Norge nå konkurrerer med Sverige om å toppe snuser-statistikken, og at dette i stor grad skyldes en nyere trend i de yngre årsklassene. Blant unge kvinner er nå rundt 20 prosent snusbrukere, mot 1 prosent i 2005. Totalt i aldersgruppen 25–34 år har det skjedd en fordobling de siste ti årene. Og hva må til for å bryte slike kurver?

En egen snusavgift ble innført for en del år siden, med påfølgende, solide avgiftsøkninger.

Om snusingen ville ha økt enda sterkere uten denne prisøkningen, er ikke så godt å si. Men som en parallell, spørs det om prisnivået er hovedforklaringen på den bratte nedgangen i sigarettsalget. Vel så mye handler det nok om opplysningsarbeid, bevisstgjøring, en røykelov som etter hvert ble populær – og om en ny sunnhetstrend. Noen snuslov er neppe aktuelt siden «passiv snusing» er et ikke-problem, og reklame er forbudt allerede.

Men det hører med i bildet at EU for lengst har innført et forbud mot salg av snusprodukter – som et føre-var-tiltak – men med en særordning for Sverige og EØS-landet Norge. For Swedish Match, snusprodusent og potensiell storeksportør til Europa, ble siste runde i EU-domstolen et nederlag. Selskapet mente dommen var politisk og «trumfet både juss, vitenskap og sunn fornuft». Det lyder som et ekko fra tobakksindustriens kamp mot helsemyndighetene. Og «sunn fornuft» er et krevende uttrykk i denne sammenheng. Men forestillingen om snus som et helsemessig tryggere alternativ til sigaretter svekkes av forskningen.