Leder

Bokbutikken i Gågata i Mandal er utsolgt for årets Mamut-bøker som serieskaper Don Rosa har laget om Skrue McDuck. Grunnen er at det i starten av denne uken kom fram at to av Don Rosas fortellinger om den rikeste i Andeby skal stanses for fremtidig republisering. Disney har ikke gått ut med hvilke av historiene det gjelder, men trolig er det historiene som inneholder karakteren «Bombie The Zombie». Han er en mørkhudet zombie som Onkel Skrue møter mens han er på skattejakt i Afrika.

I nøyaktig én uke har debatten om kansellering rast. Det begynte med at Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist uttalte seg til Aftenposten om Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». Som forklaring på at maleriet nå er plassert i kjelleren, sa Högkvist at «bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde». Det fikk det norske kunstmiljøet til virkelig å reagere. Heldigvis. Nå er bildet oppe fra kjelleren igjen, og Nasjonalmuseet understrekte for noen dager siden at museet ikke driver med kansellering.

Ballen om kanselleringskulturen hadde imidlertid så vidt begynt å rulle. For dagen etter Aftenposten-artikkelen om maleriet, ble det kjent at Roald Dahls barnebøker skal renskes for krenkende ord. The Guardian kunne opplyse sine lesere om at karakteren Augustus Gloop i boken «Charlie og sjokoladefabrikken» ikke lenger skal kalles tjukk, men enorm. På samme måte skal Fru Dust i «Dustene» ikke lenger beskrives som stygg, men ekkel. Det er forlaget Puffin som vil ha endringene, etter at forlaget fikk «sensitivitetslesere» til å gjennomgå Dahls barnebøker og skrive om ord som kan være støtende i 2023. Endringene kommer også i fremtidige norske oversettelser av Dahl.

Forfatteren Salman Rushdie var raskt ute med å fordømme Dahl-sensuren. Det samme var Storbritannias statsminister Rishi Suna. Her hjemme har også flere reagert, blant andre Ingvar Ambjørnsen. På torsdag raslet også Terje Formo med sabelen i Fædrelandsvennen. Ingen av de to kommer til å gjøre om på sine fortellinger der eksempelvis ordet tjukkas er vanlig. Det er godt det reageres. Den frie kunsten er truet, og historien tukles med. Det bør den ikke. Folk vil være i stand til å lese eldre litteratur med «nåtidens briller». Ved å gjøre slike endringer, risikerer vi å ende opp med å avskrive kunst som viktig samfunnskritikk.